„Nem vagyok elég jó.” Ezt gondolod? Akkor olvasd el a cikket

Rovat

Megosztás

Veled is előfordult már, hogy a sikereid ellenére azt érezted, hogy a véletlen műve minden? Azt gondoltad, hogy nem a teljesítményed miatt érsz el jó eredményt, hanem a vakszerencse segít? Emögött akár az imposztor-szindróma is állhat, olvass tovább a részletekért!

Az imposztor-szindróma, mint fogalom az imposztor angol szóból ered, mely magyar fordításban „szélhámost” jelent. 1978-ban foglalkozott először ezzel két pszichológus, akik felfedezték, hogy sikeres embereknél előfordul, hogy folyamatos kétségek gyötrik őket, valójában nem hiszik el, hogy sikerük saját rátermettségüknek köszönhető.

Sokszor társul hozzá félelem a „lelepleződéstől”, hogy előbb-utóbb kiderül, hogy nem is olyan rátermett az adott személy, mint azt mások hiszik. Úgy találták, hogy ez különösen nők körében jellemző. Ezt a jelenséget nagyon sokan megtapasztalják életük során, de nem kell megijedni, vannak megoldások a kezelésére.

Találd meg az okát!

Annak érdekében, hogy megértsd, miért éled át azt például egy jó jegy szerzése után, hogy ez valójában a véletlen műve, fontos megnézned, hogy miért gondolod ezt. Talán tényleg előfordult a múltban, hogy a szerencse is segített egy jó teljesítménynél, de az is lehet, hogy általánosan vagy kevésbé jó véleménnyel a teljesítményedről. Gondold át az okokat alaposan!

Gyűjtsd össze, amire büszke vagy!

Segítheti a kétségek eloszlatását, ha összegyűjtöd, milyen sikerekre vagy valóban büszke az életedben. Gondold át, hogy miket értél el biztosan a saját erődből, ez lehetett akár egy sikeres dolgozat vagy egy kedves megerősítés a barátodtól. Ezeket mind önerőből érted el, és fontos, hogy ezekre tudatosan fordíts figyelmet!

A hibák fejlődési lehetőségek

A sikereid mögött álló kétségek eredhetnek abból, hogy nagyon leszidod magad egy hibázás miatt. Ez azonban nem helyes, mindenki hibázik, a hibák pedig jó lehetőségek a fejlődésre.

Az, ha felismered a hibádat, és törekszel rá, hogy máskor jobban teljesíts, már önmagában egy sikerélmény, és erre légy büszke!

 

Vajon tényleg elég lenne a szerencse?

Az imposztor-szindróma eloszlatásában segíthet az is, ha átgondolod, hogyha valóban csupán a szerencsének lenne köszönhető a sikered, az igaz lenne-e? Ha például egy jó kérdést kaptál a vizsgán, az tényleg csak a szerencsének köszönhető? Ha belegondolsz, egy nagyon könnyű kérdésre sem tud az válaszolni, aki egyáltalán nem tanult semmit, vagyis nem tett semmit a sikeréért. Csupán a szerencse a legtöbb esetben nem lenne elég a sikerhez.

Lazíts!

A legjobb megoldás az azzal kapcsolatos aggodalmaidra, hogy nem vagy elég jó, az, ha lazítasz egy kicsit. Engedd el a maximalista gondolataidat, és azt, hogy csak a 100% elfogadható. Rendben vannak a tévedések, és ha olykor a szerencse kedvez a sikerednek, az is. Bízz magadban, a képességeidben, és hidd el, hogy a sikereid valóban a saját érdemeid.

Forrás: verywellmind.com
giphy.com

„Nem vagyok elég jó.” Így kezeld az imposztor-szindrómát!
Neked szoktak kétségeid lenni a sikereid valódi okával kapcsolatban?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta