Nem vagyok kitűnő, mégis pályázhatok ösztöndíjra?

Rovat

Megosztás

Nem kell kitűnő tanulmányi átlag ahhoz, hogy valaki az egyetemi évei alatt Erasmus ösztöndíjban részesüljön. De akkor mi kell hozzá? Ennek kérdeztünk utána.

Nóri, te Erasmus ösztöndíjjal tanultál Spanyolországban. Nem volt kitűnő a tanulmányi átlagod, mégis pályáztál. Mi kell egy sikeres pályázathoz?

Egy pályázat sok összetevőből áll. A tanulmányi átlag csupán annak egy részét képezi. Olyanokért is kapsz pontot az elbírálás során, mint az önkéntesség vagy a publikációk. Ha részt veszel az egyetemi közösségi életben, azért is pont jár. Érdemes az angol mellett az adott ország nyelvén is megírni az önéletrajzodat és a motivációs leveledet. További pont a nyelvismeret, de döntő lehet egy jól megírt motivációs levél is.

Hol tudsz publikálni? Milyen publikáció számít bele?

Érdemes az egyetemi, főiskolai sajtóban megjelentetni egy anyagot, lehetőleg szakmait. Minden karnak vannak saját lapjai, szívesen veszik, ha valaki írni szeretne.

Spanyolországban tanultál, ott angolul vagy spanyolul kellett vizsgáznod?

A spanyolok nem beszélnek angolul, én tudtam spanyolul, amikor kimentem, de a szakmai nyelv még nekem is nehézséged okozott kezdetben. A legtöbb ország felsőoktatási intézményében indítanak külön angol nyelvű kurzusokat az Erasmus hallgatóknak, de a pályázat beadása előtt erre érdemes rákérdezni az adott egyetemnél, főiskolánál.

latinlányokkal
Nóri latinokkal lakott együtt Spanyolországban

 

Hol laktál odakint? A szállást neked kellett intézned?

Igen nekem, de ez országa és egyeteme válogatja. Madridban nem volt lehetőség kollégiumban elhelyezkedni, vagyis lett volna, de nagyon drága és Madrid külvárosában található. Egyáltalán nem érte volna meg. Kerestem egy albérletet. Szerencsém volt, csak két napot töltöttem egy hostelban. Nehéz szobát találni, főleg, ha az ember még itthonról keresgél, de nem lehetetlen. Fontos, hogy feltaláljuk magunkat, legyünk talpraesettek.

Spanyolország az egyik leggyakrabban választott úti cél a turisták körében, te miért választottad?

Engem is vonzott a spanyol mentalitás és a jó idő. Nem is drága ország, az árak hasonlóak az itthoniakhoz.

Mit gondolnak a spanyolok rólunk magyarokról?

Keveset tudnak rólunk, de a világról is. Elvannak a maguk kis félszigetén. Volt, amikor persze fogtam a fejem, hogy ennyire tudatlanok. Az egyik egyetemi órán például szóba került az Európai Unió, és a spanyol diákok értetlenül álltak az előtt, hogy útlevél nélkül lehet utazni az Unió tagországaiban.

A karácsonyt és az újévet is kinn töltötted, ők hogyan ünnepelnek?

Náluk a Reyes Magos, vagyis a Három Királyok hozzák az ajándékokat január hatodikán, akkor van az ajándékosztás. Újévkor pedig 12 szőlőszemet kell lenyelni 12 harangütésre, ehhez vérbeli spanyolnak kell lenni. Nekem nem sikerült, majdnem megfulladtam. A madridiak december 31-én összegyűlnek a főváros központi terén, a Solon és ott koccintanak, szintén pezsgővel. Ezt minden tévé csatorna közvetíti.

képforrás: bigfin.hu

Tervezed, hogy megpályázod az Erasmust az egyetemi évek alatt?
Tervezed, hogy megpályázod az Erasmust az egyetemi évek alatt?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta