Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Nem vettek fel az egyetemre! – Hogyan küzdj meg a kudarccal?

Nem vettek fel az egyetemre! – Hogyan küzdj meg a kudarccal?

Négy tipp, ami átsegít a nehéz napokon

Ami nem öl meg, az megerősít, hallani minden dalban, s dúdoljuk magunkban mi is, ha viszont váratlan akadály nehezedik elénk, rögtön elfelejtkezünk erről a bölcsességről, s helyette kétségbeesetten kiáltunk fel: „Jaj, ezt meg hogy élem túl?”

Ezzel a kérdéssel temeti tenyerébe az arcát az a diák is, aki megtudta, nem nyert felvételt az egyetemre, és a pótfelvételin is elbukott. Neki (is) nyújtanak segítséget a következő tanácsok.

1.   „Az életem egy kudarc!”

Hallani azok szájából, akiket valami csapás ért. Pedig rossz dolgok sajnos mindenkivel történnek, ahogyan szerencsére jók is. Tévedés ezért életünket úgy lefesteni, mint ami maga a kudarc. A hullámvölgyeket hullámhegyek követik: idén nem vettek fel, talán jövőre sem fognak, de harmadik próbálkozásra már igen, és azonnal el is felejted, milyen butaságok jártak a fejedben korábban. Hiszen szerencsétlen élet nem létezik, csak szerencsétlen napok.

2    „Ezt megjegyeztem.”

Szintén egy ismerős mondat: valamiben elbuktál, és hetekig, hónapokig ezt emlegeted. Ami nem feltétlen rossz taktika. Emlékezned kell rá – de csak addig, amíg rá nem jössz, hol rontottad el. A hibák megkeserítik életünket, pedig ha jobban megvizsgálnánk őket, észrevennénk, hasznuk is van, s előrébb vihetnek az életben. Tanulni kell belőlük, s legközelebb nem követjük el. A sikertelen felvételi hátterében is számos tény állhat: egy rosszul sikerült érettségi, a nyelvvizsga hiánya, a képességeknek nem megfelelő iskola… Bármelyik is az, a következő alkalommal kikerülöd ezt a hibát, és a felvételi sokkal jobban fog sikerülni, mint vártad.

sdd

Nemsokára kisüt a nap

 

3.    A család szégyene

A kudarccal való megbékélést csak megnehezíti az emberek környezete. Elég egy negatív megjegyzés –  „Tudtam, hogy nem fognak ide felvenni, fiam” – és a szomorú diák vállát nyomó súlyra még három szikla nehezedik. Muszáj elengedni ezeket a kedvességeket a füled mellett, s kiállnod magadért: „ Nem baj, jövőre megpróbálom ismét, és sikerülni fog.” Felnőtt ember vagy, tudod mit csinálsz, vállalod is érte a felelősséget, de azzal nem jutsz előrébb, ha hússzor meg kell hallgatnod, milyen semmirekellő vagy.  Majd hűvösen köszönd meg a támogatást. Finoman azt is hozzáteheted, mindenki foglalkozzon a saját sikereivel, az bizonyára nagyobb örömet okoz.

4.  „Az élet szép!”

A rossz élmény kitölti gondolatainkat: egész nap másra se tudunk koncentrálni, csak a kudarcra, s még álmainkat is megkeseríti. Ha minden nap a felvételi prospektusokat, ponthatárokat vagy az értesítő SMS-t böngészed, csak még nagyobb fájdalmat okozol magadnak. Kapcsold ki az agyad – legalábbis azt a részét, ami ahhoz a bizonyos egyetemhez vagy főiskolához köt, s foglald el magad. Nyiss a világra, tanulj, ismerkedj meg érdekes témákkal, járj utána – még a végén hálát adsz az égnek, hogy így alakult az életed és más irányba terelt…

Legközelebb sikerül
Te hogyan állsz föl a padlóról, ha kudarc ér?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók:weheartit)

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share