Német erőmű a Gyárkertben

Rovat

Megosztás

Veszprémben lép fel a legendás német zenekar

Az az érdekes a Kraftwerkben, hogy bár a kezdeti felállásból már csak Ralf Hütter tagja a zenekarnak, mégis a mai hallgató szinte ugyanazt kapja, mint az, aki mondjuk a ’80-as években volt a rajongójuk. Vagyis, ha ma egy hatvanas nagypapa jegyet vált a harmincas fiával és annak tizenéves lányával a koncertjükre, akkor senki nem csalódik, mindenki az “igazi” Kraftwerkkel találkozik.

A zenekar 1968-ban alakult Nyugat-Németországban, de a Kraftwerk nevet csak két évvel később vették fel. Bár az alapítók klasszikus zenei képzést kaptak, a minimalizmusra törekvő, zajokat, zörejeket is felhasználó számaik nagyon különböztek ettől. Koncertjeiken a látvány mindig ehhez a zenei alaphoz idomul, vagyis robotok, vagy robotként viselkedő emberek ismétlik ugyanazokat a monoton, de nagyon szórakoztató és fülbemászó dallamokat.

Nem nehéz megjósolni, hogy ugyanerre számíthatunk a zenekar következő, veszprémi fellépésén is. Akinek volt szerencséje látni többet is a magyarországi fellépéseikből, az tudja, hogy kis eltérésekkel mindig ugyanazt kapja. A mostani koncertnek helyet adó Gyárkert a honlapján így harangozza be az eseményt: “Autobahn, Computerwelt, Das Modell, Die Roboter, Taschenrechner, Nummern – csak néhány szám, amit együtt hallgathatunk meg ezen az exkluzív estén a veszprémi Gyárkertben. Az elektronikus zene Grammy-díjas úttörőit beskatulyázni lehetetlen, de egy biztos, jelentős nemzetközi hatást gyakoroltak zenei műfajok egész sorára, az electrotól a technón és a szintipopon át a hip-hopig.”

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik legfontosabb nyári eseménye volt, hogy májusban megnyílt a pop-up rendezvényhelyszín, a Gyárkert KultúrPark, ami 4 hónapon keresztül több, mint 60 külföldi és magyar előadó koncertjének, zenei programjának ad otthont. Veszprém belvárosában hosszú évekig parlagon hevert a Balaton Bútorgyár egykori telephelye; itt született meg a Gyárkert KultúrPark, és ezen a különleges helyszínen lép fel augusztus 9-én a Kraftwerk.

További információk: gyarkert.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta