Nemzeti ünnep | A Középsuli szereplőinek szemszögéből

Rovat

Megosztás

2016. március 15. /kedd/

A Középsuli című sorozatunk szereplőinek iskoláiban is volt megemlékezés a márciusi nemzeti ünnepünkről, illetve, nekünk is nyilatkoztak a diákok, hogy ők hogyan látják a nemzeti ünnepet és az 1848-as forradalom kitörését. 

Szelfiáradat az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola március 11-i ünnepi műsora előtt
Szelfiáradat az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola március 11-i ünnepi műsora előtt

 

Dominik szerint egyszerre gyászol és ünnepel az ország. Dominik

“Szeretem a nemzeti és ünnepeket. Egy olyan országnak, ahol a szabadság nem mindig volt adott, nagyon fontos hogy legyenek olyan napjai, amelyeken az emberek meggyászolják azokat a napokat, amikor a szabadság mérője egy kicsit pozitívot mutatott, és megünnepeljék a szabadság kezdetét. Nekem az egyik kedvenc nemzeti ünnepem a március 15-e. Az emberek ekkor tényleg a sarkukra álltak, és megmutatták, hogy a népnek van szava, ha sok ember szólal fel egyszerre.”

 

Barbi reméli, hogy diáktársai idővel sokkal jobban megértik az ünnep fontosságát. Barbi

“Szeretem a nemzeti ünnepeinket, mert szerintem a magyarság igen gazdag és szép múlttal rendelkezik. Sosem értettem azokat, akik húzzák a szájukat, amikor iskolai ünnepség van, és halálra unják magukat a műsorokon, de gondolom, vagy legalábbis remélem, ahogy idősödik az ember, ez majd változik, és rájön, hogy mire emlékezünk, és ezeknek mekkora jelentősége van, hiszen a szabadság egy hatalmas dolog, persze könnyű készpénzek vennie annak, aki bele született.”

 

Szecso a ’48-as márciusi ifjak bátorságát csodálja. Szecso

“A szabadság tényleg elképesztően fontos. Nagyon tisztelem azokat, akik bátrak voltak, és fellázadtak egy szebb jövő érdekében, még akkor is, ha ez sokaknak az életükbe is került.”

 

Bende is osztja szereplőtársai véleményét az ünneppel kapcsolatban, de ő idén valami személyes dolog miatt is várta ezt a napot! Bende

“Szeretem ezt a nemzeti ünnepünket, mert nincs suli, és azért is, mert ekkor rendezik meg a RedBull Pilvakert, amire már megvan a jegyem.”

 

Matyi idén Petőfi Sándor lehetett az iskolai darabban. Matyi

“A március 15. eddig is nagy figyelmet kapott tőlem, de talán idén tudtam a legjobban átérezni a lényegét. Talán az is szerepet játszott benne, hogy az iskolai ünnepségben én alakíthattam Petőfi Sándort, és nagyon élveztem, illetve beleéltem magam. Sokan mondták, hogy azt hitték, tényleg kitört a forradalom. De összességében, minden nemzeti ünnepet szeretek, mert ettől is különbözőek leszünk a többi néptől, és emlékeztetnek a nehéz időszakokra. Igenis a sarkunkra kell állni, ha el akarunk valamit érni.”

 

A kubai-venezuelai származású, de Magyarországon született, a spanyol cserediákot alakító Paola Torres is nagy jelentőséget tulajdonít a mai napnak. Paola

“Nekem a nemzeti ünnep fontos. Érdekes azt látni, hogy mindenhol máshogy ünneplik, és, hogy minden országnak a világon mást jelent egy-egy ilyen ünnep. Fantasztikus dolog az, hogy régen tényleg azért harcoltak, hogy minden szebb és jobb legyen. Szeretem ezeket tiszteletben tartani, mert szerintem ezek nagyon szép dolgok, és büszke lehet mindenki arra, amit régen ezek az emberek megtettek a szabadságáért.”

 

Eszti megemlíti a mai világ negatívumait is. Eszti

“Én azért szeretem ezt az ünnepet, mert a gyűlölködésen túllépve talán ez az egyetlen dolog, ami összehozza az embereket, és mivel a mai világból már majdnem teljesen kiveszett a tisztelet, ám ilyenkor egy kicsit még is visszatér. Ezenkívül csodálom azt, amit az ifjak tettek akkor értünk, hogy hittek a sikerben, és fel mertek szólalni, és bele mertek vágni egy ekkora dologba.”

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta