A női szabóság bűvköre

Rovat

Megosztás

Ezen a héten a női szabó képzésről mesélünk nektek. Csak annyit, hogy megjöjjön hozzá a kedvetek! Varrj szép ruhákat, ismerd meg az anyagokat ától cettig, legyél női szabó 😉

A képzésről

A női szabó feladata műszaki dokumentáció alapján sorozat- és méretes női ruházati termékek gyártása, valamint egyéb termékek: ágynemű, függöny, lakástextíliák készítése, ruházati termékek átalakítása, javítása.A szakkepesites.hu tartalma

A képzés során megtanulhatod, hogyan kell méreteket és mérettáblázatokat értelmezni, illetve alapszabásmintát készíteni.

Ha elvégzed a képzést, megtanulod értelmezni a műszaki dokumentációt és rajzi ábrákat, ki tudod választani a szabásmintákat a megrendelők igényei szerint. Megtanulod, hogyan kell értelmezni a mérteket, mérettáblázatokat, és hogyan kell szabásmintákat készíteni, modellezni.

A képzés alatt szabsz, szabászati előkészítő műveleteket végzel, ragasztasz textiltermékeket, megtanulsz vasalóberendezéseket és ruhaipari gépeket üzemeltetni. És jön az izgalmas rész: női ruházati termékeket tudsz majd készíteni, átalakítani, javítani, illetve tanácsokat tudsz adni a ruházatokkal kapcsolatban.

kondi2

A képzéssel a következő munkaköröket töltheted be: női ruha-készítő, női szabó, ruhakészítő, mérték utáni szabó, átalakító szabó, készruhavarró.

Emellett a ráépülő szakképzésekkel lehetsz lakástextil-készítő, textiltermék-összeállító, illetve munkaruha és védőruha-készítő.

Szakmai előképzettség nem szükséges ahhoz, hogy elvégezd a tanfolyamot, viszont vannak szakmai alkalmassági követelmények, és kell egészségügyi alkalmassági vizsgálat. A képzés 70 %-ban gyakorlati képzés, amit végezhetsz nappali, illetve esti formában. A maximális időtartam 3 év, ez 960-1440 órát jelent összesen.

kondi4

És arról, aki ezt tanulta

Szakács Alexandra Győrben végezte el a nőiruha-készítő tanfolyamot, ahol a varrás mellett megismerhette az egyes korok művészetét, viseletét.

“2007 szeptemberében megismerkedhettem a ruhatervezés és a textil elképesztően gazdag világával és végtelen lehetőségeivel. Ekkor jött az elemi erejű felismerés, hogy a ruhatervezés számomra szerelem, aminek a bűvköréből nem szeretnék és nem is tudnék kikerülni.”

Alexandra elmondta, hogy a gyakorlati képzés mellett elsajátíthatták a szakma technikai alapjait, és művészettörténetet, divattörténetet és ruhatervezést tanultak.

kondi6

Arra a kérdésre, hogy meg lehet-e élni ebből kis országunkban, a következőket mondta:

“Úgy gondolom, ez a szakma teljes embert kíván, és csak akkor tudsz elkezdeni bármit is csinálni, ha van egy kezdő tőkéd. Én ennek hiányában munka mellett csinálom, ami így elég nehéz és fárasztó. Nem tudom, mikor jutok el majd odáig, hogy csak ebből tudjak megélni, de mivel kislánykorom óta ruhatervező szeretnék lenni, minden erőmmel azon leszek, hogy ez sikerüljön.”

És a hosszútávú tervek:

“Minden alkalmat kihasználok, hogy megmutassam magam, ezért szinte minden pályázatra jelentkezem, amit találok.Ha nem is sikerül mindig helyezést elérnem, akkor is hatalmas élmény, hogy az általam tervezett és kivitelezett ruha megjelenik a kifutón.
Most is dolgozom egy pályázaton, valamint felkértek egy esküvői ruha-varrásra is. Ebben az évben még szeretném elkészíteni a saját kollekciómat is. Eddig főként színpadi ruhákat terveztem, ami azért teljesen más, mint egy eladható kollekció, de remélem, az is sikeres lesz és szeretni fogják.”

Ha van benned kreativitás, kitartás, és rettentően érdeklődsz a divat és a ruhák iránt, ajánljuk neked ezt a képzést!

Női szabó képzés
Te lennél női szabó?

Képek: Alexandra munkái

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta