Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Nyelvvizsgázni szeretnék. Most merre tovább?

Nyelvvizsgázni szeretnék. Most merre tovább?

A nyelvtudás mára már nagyon fontos kinccsé vált, több utat nyit meg számunkra, mint gondolnánk. Kitárul a világ az ember előtt, különféle nemzetközi táborokba jelentkezhet, külföldi ösztöndíjakat nyerhet el, kinti egyetemekre és szakképzésekre is pályázhat, és plusz pontot ér az itthoni egyetemi felvételin. A hasznosságát tehát nem is vitatjuk, viszont rengeteg képzés és vizsga közül választhatunk. Vajon melyik mellett érdemes dönteni?

Remekül lehet tájékozódni az internetről a vizsgaféléket és a követelményeket illetően. Pontosan megadják mik az elvárások. Próbafeladatok, vizsgaleírások is megtalálhatóak a világhálón. Nem vagyunk egyformák, van aki szóban ügyesebb, van akinek a nyelvtan megy jobban.  A képességeinket felmérve határozhatunk a nekünk megfelelő vizsgáról.

Ha az egyetemi felvételi miatt teszünk vizsgát, mindegyik pontot ér (ITK-ORIGO, BME, TELC, EURO, City&Guilds), a TOEIC vizsgának a pontjait honosíttatni kell, de utána ezért is pontot kapunk. Nemzetközileg a TELC, EURO, TOEIC, City&Guilds nyelvvizsgák mind elismertek.

A készségeken múlik, melyikre érdemes menni. A legnépszerűbbek talán az EURO, a TELC és a BME nyelvvizsgák. Az EURO nyelvvizsgánál választható, hogy egynyelvű, vagy kétnyelvű nyelvvizsgát akarunk-e letenni. A  különbség csak annyi, hogy fordítás van a kétnyelvűnél, az egynyelvűhöz az nem tartozik. A TELC szintén egynyelvű nyelvvizsga, tehát nem tartozik hozzá fordítás, nemzetközileg elismert és országszerte vannak vizsgaközpontjai. Ezek egyértelműen EU-s szabályrendszerre épülnek, így külföldön is használhatóak. Egynyelvű, nemzetközileg és államilag elismert nyelvvizsgák még a City&Guilds, a TOEIC, és a Cambrige. A BME államilag elismert nyelvvizsga, itt is eldönthetjük, hogy egynyelvű, vagy kétnyelvű nyelvvizsgát szeretnénk letenni. A kétnyelvű tartalmaz fordítási, vagy szövegértési feladatot a vizsga szintjétől függően. Minden nagyobb intézet is rendelkezik nyelvvizsgarendszerrel és központtal, a Goethe Intézet, Olasz Intézet, Francia Intézet, ezeken a helyeken is tudunk vizsgálódni.

Különbségek lehetnek a vizsgákon a szótárhasználatban. A TELC, TOEIC vizsgáknál szótár nem használható, a City&Guilds vizsgán egynyelvű szótár alkalmazható segítségként. Kétnyelvű szótár használható  a BME, ITK-ORIGO és az EURO nyelvvizsgákon.

A TOEFL nyelvvizsgát honosíttatni kell, viszont felvételi követelmény az angolszász egyetemeknél, így ha külföldön szeretne valaki továbbtanulni érdemes utánanézni ennek a vizsgarendszernek is.

Ha sikeresen tájékozódtál a vizsgákat illetően és körvonalazódott hol szeretnél vizsgázni, a készülődés fázisa következik. Mindegyik nyelvvizsgához elérhetőek online tesztsorok, tankönyvek és hanganyagok. Ajánlatos ezeket kitölteni, hiszen ilyen jellegű feladatokkal találkozhattok majd a vizsgán. Nem elég a tudásszintetek ismerete, tájékozódni kell a vizsga felépítéséről is, és ezt igazán a tesztek kitöltésével és a feladattípusok ismeretével tudtok, mert az éles helyzetben is ilyen feladványokkal kerültök majd szembe. És ha ráunnátok a tesztek kitöltésére, csak az járjon az eszetekbe: „gyakorlat teszi a mestert”.

Nyelvvizsga
Te melyik nyelvvizsgát választanád?

kép: retroradio.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share