Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Zene / “Oh, girl! Tovább ne gyötörj!” – Magyar fiúcsapatok a ’90-es évek mélyéről

“Oh, girl! Tovább ne gyötörj!” – Magyar fiúcsapatok a ’90-es évek mélyéről

Gondosan koreografált táncmozdulatok, szétnyíló hófehér ingek,  ondolált frizurák, lágy, szívhez szóló dallamok. Aki a kilencvenes években nőtt fel, annak rögtön beugrik, milyen jelenségre utal ez a leírás. A legendás fiúcsapatok,  az *NSYNC, a Take That és a Bacstreet Boys hihetetlenül népszerűek voltak  a fiatal lányok körében tizenöt, húsz éve. A tudatosan, marketingszempontokat is figyelembe véve felépített, erős brandként funkcionáló együttesek sikere a magyar zenei élet szereplőit is inspirálta, és Magyarországon is megalakultak a fiúcsapatok. A több banda közül négy, egykor igazán népszerűnek számító együttest mutatunk be nektek.

Hip Hop Boyz

A Hip-Hop Boyz-ban Levy T., O.G. Duck és Real Action (igen jól érted, ezek voltak  a tagok művésznevei) 1992-től zenéltek együtt. A pörgős táncmozdulatairól, és kissé idétlen dalszövegeiről híres együttes tagjai 1998-ig alkottak egy bandát. 1996-ban megjelent harmadik nagylemezük, amely (micsoda meglepetés) a III. címet viseli, két hét alatt aranylemez lett, majd két hónap múlva platina, majd nemsokára 100 ezer eladott példánnyal elérte a gyémántlemez státuszt. A lemezt kiadták angolul is, és több európai országban is megjelent. Noha a várva várt nemzetközi siker azonban következett be, legalább 1996-ban a Népstadionban Michael Jackson előtt léphettek fel.  2008 óta O.G. és Levy  a RetroShow a Hip Hop Boyz sztárjai néven utazó show-val örvendeztetik meg a kilencvenes évek után olthatatlan nosztalgiát érző nagyközönséget. Real Actionnak végül mégis összejött a nemzetközi karrier.  Tánccsapatával, a Attraction Árnyékszínházzal, annyira jó munkát végeztek, hogy 2013-ban megnyerték a Briatin’s Got Talentet.

 

Happy Gang

1993-ban alakult meg a Happy Gang, amiben Cory, Moha, és Vitamin tette próbára a közönséget érzelmes és pörgős dalokkal. Úgy tűnik,  a kísérlet sikeres volt. Első nagylemezük, a Zimme-zumm, 1994-ben jelent meg. A zenekar 2000-ben oszlott fel, és pályafutásuk során 700 ezer lemezük, kazettájuk kelt el.

 

Shygys, Picasso Branch

Az amerikai csapatoknál bevált image-t épített ki Kozsó, aki a címben szereplő két együttest soklépcsős kiválasztási folyamat során formálta meg. 430-an jeletkeztek félénk fiúnak, ebből 50 fő maradt benn a második körös kiválasztási folyamat végén, majd a folyamat végén öt fiatal, jó hangú, jó testű, ügyes mozgású jelölt mint a Shygys mutatkozott be a közönségnek a Hello című számukkal 1997-ben. A fiúk, azaz Brandon, J.D., Julian, Martin és Zake végül rövid idő után szerződést bontottak Kozsóval, és második, Vágyom rád című albumukat már más kiadó adta ki. Kozsó nem tett le arról, hogy egy népszerű fiúcsapatot rakjon össze, és a korábbihoz  hasonló kiválasztási folyamat végén öt szerencsés srác megalakíthatta a rejtélyes nevű Picasso Branch-et. Három év és három lemez után ez a csapat is végleg szétszéledt. Egyikük, Abebe Dániel, vagyis Bebe már hamarabb kiszállt a buliból, és hamarosan a Black to Black tagjaként lett tartósan népszerű.

 

“Eltűntél szó nélkül, hogy mást imádj!”

A Shygys nevű csapat már nevében hordozta a félénk, ám szuperszexi fiú izgalmas képét, aki az elérhetetlen, őt elhagyó, esetenként gyötrő nő után vágyakozik. Nem hangzik túl csábítóan? A mai tiniknek lehet, hogy furcsa ez a magányos vágyakozással és az asszimetrikus kapcsolatok gyötrelmeivel tarkított kép. A 2010-es években a popkultúra egy sokkal kiegyensúlyozottabb, barátibb, könnyedebb viszonyt ábrázol a fiatal fiúk és a lányok között, gondoljunk a kortárs fiúcsapatra, a One Directionre. Van még egy érdekes különbség napjaink és a kilencvenes évek tinilányoknak szóló csapatai között. Tizenöt, húsz éve sokkal explicitebb módon használták a szexualitást eszközül a fiúcsapatokat összerakó marketingesek. Figyeljétek azokat a meztelen felsőtesteket, bőrszetteket, mozdulatokat! 🙂
A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

NKA_logo_2012cstp-logo-web-small

 

Kép forrása: 24.hu

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share