Olyan cuki, hogy belehalooook!

Rovat

Megosztás

Nycticebus pygmaeus, azaz törpe lajhármaki. Még latinul is cuki igaz? Nagyon puha bundája van és hatalmas gombszemei, de ebből az édes kis Teddy mackóból azonban már alig van a világon néhány.

Kicsi a maki, de erős

Egy ilyen maki körülbelül 1 kg-ot nyom és 15-25 cm hosszúra nő meg. A 15-20 éves élettartama alatt rengeteg gyümölcsöt, magvakat, tojást, ízeltlábút elfogyaszt, de az apróbb gerinces állatokat is megeszi. Nevét nem véletlenül kapta egy lassú állatról, hiszen ő maga sem egy Gyalogkakukk, teljes életét a fákon kapaszkodva tölti. Lassúsága és bájos tekintete ellenére azonban meg tudja védeni magát, nem is akárhogy:

ha fél vagy mérges, a fejét a hóna alá dugja, de nem azért, hogy elbújjon, hanem hogy a felkarján lévő mirigyből olyan váladékot juttasson a szájába, ami a nyálával összekeveredve az emberre is veszélyes méreggé válik. Persze nem halálos, de attól még kellemetlen tud lenni.

Ugye milyen aranyos?
Ugye milyen aranyos?

A délkelet-ázsiai bambusz- és esőerdőkben él, illetve élne, ha a világ hagyna neki még erdőt, ugyanis ezeket a területeket nagyon gyorsan pusztítják.

De nem csak az erdők pusztulása jelent veszélyt, a vietnámi piacokon a törpe lajhármakit gasztronómiai különlegességként, vagy házikedvencként árusítják, de a háború idején már majdnem kihaltak.
Az európai állatkertekben nagyjából 100 példány él ebből a fajból. Nálunk a Szegedi Vadasparkban 2 éve született egy újabb kis maki, de máshol is láthatod őt hazánkban is.

http://www.youtube.com/watch?v=sa9VvmJpulY

 

A lajhármaki szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, ami azt jelenti, hogy a kihalás szélén álló, fokozottan védett fajok közé tartozik, a fellelhető példányok száma pedig csökken. Sokan igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ez a kis cukorfalat ne tűnjön el a Föld színéről rövid időn belül, de a hatalmas erdőpusztítást egyelőre nem lehet megállítani.

Forrás: iucnredlist.org

Fotó: enoogle.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta