Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Omo a fehér zsiráf

Omo a fehér zsiráf

A tigris csíkos, a gepárd pöttyös, a zsiráf foltos. Vagy mégsem? A természet néha megtréfál minket és csempész egy kis változatosságot a világ megszokottnak hitt rendjébe, mint ahogyan a közelmúltban is tette Omo, a fehér zsiráf megteremtésével.

A Tanzániai Tarangire Nemzeti Parkban nemrégiben kapták lencsevégre a csaknem teljesen hófehér, már 15 hónapos zsiráfbébit, aki láthatóan jól van és virgoncan futkározik a bozótosban. Tanzánia vidékén úgy tűnik nem számít ritkaságnak a sápadt zsiráfok jelenléte, hiszen 1993-ban és 2005-ben is felröppentek híresztelések arról, hogy az átlagostól eltérő színű állatokat láttak a Nemzeti Parkban.


Omo, első látásra albinónak tűnik (pigmenthiánnyal járó genetikai jelenség, mely során a szervezet nem termel elég melanin nevű festékanyagot, így az állatok, de emberek esetében is színtelen marad a bőr, a szem szivárványhártyája és a testen megjelenő szőrzet is. Az albinizmus nem csupán az egyed látását, de életét is veszélyezteti, mert társai kiközösíthetik eltérő kinézete miatt.)

Omo állapota a leucizmussal írható le, ami az albinizmushoz hasonlóan pigmenthiányt jelent, de ez nem terjed ki a test egészére. A kis fehér zsiráf jól van és sikeresen túlélte a vadon élő borjak számára kritikus első évet is.
Az átlagtól eltérő, pigmenthiányos kinézettel születő állatok nem is olyan ritkák az állatvilágban. Sokkal több ilyen kis hófehér csoda születik szerte a világ vadonjaiban, mint ahogyan azt gondolnánk…

albino-allatok-010

albino-allatok-013

albino-allatok-018

Fehér zsiráf
Ha tehetnéd, milyen vadállatot tartanál otthon?

Képek: twitter, cnn, erdekesseg.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share