Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Önállóság, biztos megélhetés, fenntartható életmód. Ezt nyújtják az agrárszakképző iskolák

Önállóság, biztos megélhetés, fenntartható életmód. Ezt nyújtják az agrárszakképző iskolák

Tanácstalanok vagytok, amikor dönteni kell, milyen irányba induljatok az életben? Ne aggódjatok! Lehet éppen az agrárszakképzésben találjátok meg az igazán nektek való szakmát.

Sok a telített szakma

Napjainkban rengetegen kacsintgatnak a kommunikáció, a közgazdaságtani vagy a jogi pálya felé. Mivel sok az érdeklődő, ezek a szakmák igen telítettek, ráadásul sokan tanulmányaik közben ráébrednek, hogy nem feltétlenül szeretnének egy irodában, számítógép előtt dolgozni napi 8 órában.

Amikor arról van szó, hogy egy jó szakmával az ember sikeres lehet, akkor, bár ez igaz, sokan arra jutnak, hogy nem szeretnének asztalosok, vagy burkolók lenni. Rengeteg olyan foglalkozás van hazánkban, amely egyszerre izgalmas, változatos és ráadásul biztos megélhetést is nyújt.

Szívesen dolgoznál a szabad ég alatt, a természetben, érdekel, hogyan készülnek a jó borok, a lovak szerelmese vagy?

Talán nem is gondolnátok, de az agrárszekképzés számtalan izgalmas lehetőséget tartogat számotokra. Például megalapozhatod jövődet gazdálkodóként. Egy szakképzett gazda a maga uraként, saját elképzeléseivel és szaktudásával irányíthatja gazdaságát és saját magának termelheti meg a bevételét. De szintén az agrárszakképzés keretei között tanulhatjátok a sommelier – éttermi borszakértő -, a lovász, a virágdekoratőr, a szőlész-borász, vagy az édesipari termékgyártó szakmát is.

A mezőgazdaság számos lehetőséget teremt arra, hogy kamatoztassuk kreativitásunkat, stratégiai érzékünket, vagy a mindennapokban is megélhetssük természetszeretetünket. Sem egy borász, sem pedig egy környezetvédelmi technikus nem íróasztal mögött ülve végzi munkáját, hiszen munkaköri kötelessége a napsütéses kék ég alatt tartózkodni.

A magad ura lehetsz!

Nem szabad elfelejtened, hogy ezeknek a szakmáknak a jó része lehetőséget ad saját vállalkozás megalapításához is, így tulajdonképpen a saját magunk főnökeivé válhatunk, és sikerünk csak rajtunk múlik.

Szerencsére hazánkban rengeteg lehetőség van a különböző agrár-szakmák megismerésére és elsajátítására. Jelenleg szerte Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában 64 agrár-szakképző iskola működik. Ezeket az iskolákat, és az összes elérhető agrár-szakképzést és részletes leírásaikat ide kattintva találjátok meg.

2015 őszétől korhatártól függetlenül ingyenessé tették a második szakma megszerzését is.

 

A következő tanévtől 10-ről 20-ra emelkedik az úgynevezett hiány-szakképesítések száma, vagyis a mostani továbbtanulni szándékozók dupla annyi lehetőség közül választhatnak. Ha valaki ilyen szakmát tanul, akkor a tanulmányi eredményeitől függően havonta 10-30 ezer forint ösztöndíjban részesülhet.

Válasszátok ki a nektek szimpatikus képzést, és valósítsátok meg önmagatokat! Egyre trendibb dolog a vidéki élet, a kertészkedés, az állatok gondozása, a kézműves élelmiszerek előállítása, ne feledjétek, a jelszó: Önállóság, biztos megélhetés, fenntartható életmód.

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share