Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Önvagdosás, mint hang nélküli sikoly

Önvagdosás, mint hang nélküli sikoly

Sebek a csuklón, a karokon, a combokon. Apró, kis vágások, amik nem túl feltűnőek, főleg, ha a tulajdonosuk eltakarja a világ elől. Nem szeretné, ha meglátná valaki. Vagy mégis?

A depresszió egyik kivetüléseként is kezelhető a probléma. De probléma-e valójában? Ha a szenvedő alany szemszögéből nézzük, akkor nem? Inkább egy afféle megoldás? Az vagdosás, mint figyelemfelkeltés, amelyet más néven falcolásnak is nevezhetünk.

De mi késztethet valakit erre?

c45588a7b8b724de95a2cff07aa6b19c

A sebek és az önvagdosás egy különös segítségérés, hogy vegyék észre, én is itt vagyok, én is létezek és szenvedek. Bántalmazás, kiközösítés, verbális sértések. A legtöbb esetben ezektől alakul ki valakiben olyan késztetés, hogy a keze a penge után nyúl.

A vagdosással nemcsak a belső ingerültséget lehet levezetni, de a végén egy megnyugvást is ad. Egy békés állapot jön el, és úgy érzi magát az ember, végre lecsillapodott. A napközben felgyülemlett feszültséget sokan ezzel vezetik le esténként vagy több alkalommal egy héten. Tulajdonképpen a vágások a belső fájdalom kivetülései. A lelki traumát fizikai szenvedéssel nyomják el, ami akár egyfajta függőséghez is vezethet.

593f6fa49750317f9e9115d66e3b9022

Nem egy ismerősöm jár/járt ezen az úton. Bizonyára ti is ismertek ilyen embert, vagy ti magatok vagytok azok. Azt viszont biztos, hogy nem könnyű megélni, mikor a fürdőszobából kilépve az összevagdosott kezeit meglátod, majd a nehézkes járásából kiderül, hogy a lábait is sebek borítják, melyeket a nadrágja dörzsöl minden lépésénél. Sokkoló tud lenni, mikor a szeretett személyt így látod, és rögtön tudom, hogy mi történt. Ilyenkor jön a fertőtlenítő a sebekre, a csapkodás, a sikítás, de végül tudom, hogy biztonságban van, mert nem fognak elfertőződni. Ez a rosszabbik eset.

Van, amikor időben észreveszem. Ismerem a hangulatváltozásait és ki tudom találni, hogy mire készül. A kád szélén eltöltött hajnali órák szinte beleégtek az elmémbe, miközben lefogtam a kezeit, hogy ne tegye meg.

Nem megoldás, ha elrakod a házban található összes pengét, mert ahogy szokás mondani, az emberi kreativitás határtalan, és sajnos ebben is.

36-Isolation

Támogatás és idő. Ezekre van leginkább szükség. Érezze, hogy valaki mellette áll és számíthat rá. A feltétel nélküli szeretet sok erőt adhat. Motiválnunk kell, hogy forduljon szakemberhez, mert a probléma olykor nagyon mélyen gyökerezik. Nem szégyen, ha valaki segítséget kér. Igenis merd felvállalni, hogy szeretnél változtatni! Tudom, sokszor az első lépést a legnehezebb megtenni, de ha elindultál az úton, akkor csak boldogság vár a végén.

Ez olyan dolog, ami nem egyik napról a másikra fog megszűnni. Én csak arra biztatok mindenkit, ha él a környezetében ilyen személy és tud róla, akkor ne az elhúzódás legyen az elsődleges eszköz, ugyanis az csak még jobban tetézi a problémát. Egy kedves mosoly, vagy egy apró bók mindennél többet érhet. És ki tudja?! Talán egy új kapcsolat kezdete lehet mindez. Egy olyan kapcsolaté, amiben bajban ismered meg a másikat és egy életen át tart.

Önvagdosás, mint hang nélküli sikoly
Él a környezetedben olyan személy, aki vagdossa magát?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share