Az óraátállítás hatása a szervezetünkre

Rovat

Megosztás

A nyári időszámítás ma éjjel kezdődik, amikor hajnali kettő órakor az órákat háromra állítjuk ! Nos, milyen hatással van mindez a szervezetünkre? Lássuk!

A technikai kütyük világában ennek azonban kevés, azonnal látható jele van, hiszen az órák már automatikusan átállnak, mire felkelünk. Ugyanakkor az óraátállítás okozta időeltolódás átmenetileg felborítja a szervezetünk bioritmusát.

Az egy órás változást átlagos esetben egy nap alatt dolgozza fel a szervezet. Ám ez emberfüggő.

Kicsit talán másabb a helyzet a kisgyermekek és az idősebbek esetében. Nekik kötött menetrendjük van: alvás, felkelés szempontjából is. Ezért több nap is szükséges lehet az átálláshoz. A legfiatalabb generáció is nyűgösebb ilyenkor. Ha  valaki érzékeny az időjárási frontokra, az évszakváltásokra, őket  jobban megviselheti, akár komoly alvászavarokat is okozhat.

Az alvászavarok pedig összefüggésben állnak az időskori elbutulással, a szívbetegségekkel, a munkahelyi és az autóbalesetekkel, és életünk sok más területével. Például a tavaszi óraátállításkor ugrásszerűen megnő a szívinfarktusok száma, nehezebb ez az időszak, mint az őszi visszaállás, hiszen ilyenkor – ahogyan vasárnap is-  egy órával előbbre kell állítani az órát, emiatt „elvész” egy óra, egy órával később kel fel és nyugszik le a nap. Ez mind negatív módon borítja fel a belső ritmusunkat.

Mindenkinek egy kicsit másképp jár a biológiai órája. Vannak korán kelő vagy későn fekvő emberek. Mindenkinek más lehet a napi alvásigénye, ezért a legjobb tanács az, hogy kövessük a saját biológiai óránkat, és ne törődjünk azzal, hány órát is mutat a kütyünk!

Óraátállítás hatása a szervezetünkre
Rád milyen hatással szokott lenni?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta