Az óraátállítás hatása a szervezetünkre

Rovat

Megosztás

A téli időszámítás holnap kezdődik, amikor hajnali három órakor az órákat hajnali kettőre állítjuk vissza!

A technikai kütyük világában ennek azonban kevés, azonnal látható jele van, hiszen az órák már automatikusan átállnak, mire felkelünk. Legelőször naplementekor észlelhetjük, hogy egy órával korábban jön a sötét! Ugyanakkor az óraátállítás okozta időeltolódás átmenetileg felborítja a szervezetünk bioritmusát.

Az egy órás változást, átlagos esetben, egy nap alatt dolgozza fel a szervezet.

Kicsit talán másabb a helyzet a kisgyermekek és az idősebbek esetében. Nekik kötött menetrendjük van: alvás, felkelés szempontjából is. Ezért több nap is szükséges lehet az átálláshoz. A legfiatalabb generáció is nyűgösebb ilyenkor. Ha  valaki érzékeny az időjárási frontokra, az évszakváltásokra, őket  jobban megviselheti, akár komoly alvászavarokat is okozhat.

Az alvászavarok pedig összefüggésben állnak az időskori elbutulással, a szívbetegségekkel, a munkahelyi és az autóbalesetekkel, és életünk sok más területével. Például a tavaszi óraátállításkor ugrásszerűen megnő a szívinfarktusok száma, nehezebb ez az időszak, mint az őszi visszaállás, hiszen akkor egy órával előbbre kell állítani az órát, emiatt „elvész” egy óra, egy órával később kel fel és nyugszik le a nap. Ez mind negatív módon borítja fel a belső ritmusunkat.

Most pedig pont fordítva, egy órát nyerünk!

Egy órával korábban kel fel majd a nap, emiatt egy órával korábban is nyugszik le.

Mindenkinek egy kicsit másképp jár a biológiai órája. Vannak korán kelő vagy későn fekvő emberek. Mindenkinek más lehet a napi alvásigénye, ezért a legjobb tanács az, hogy kövessük a saját biológiai óránkat, és ne törődjünk azzal, hány órát is mutat a kütyünk!

Óraátállítás hatása a szervezetünkre
Rád milyen hatással szokott lenni?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta