Óriási meglepetések az Educatio 2. napján!

Rovat

Megosztás

Kétszer annyian látogattak a Syma csarnokba, mint tegnap. A fontos információk mellett többen hatalmas meglepetésekkel tértek haza. Beszámoló az Educatio második napjáról.

A 15. alkalommal megrendezett Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás csütörtöktől szombatig látogatható. Én pénteken jártam az eseményen.

– Ma sokkal több volt az érdeklődő, mint tegnap. Másfélszer, sőt, kétszer annyi- tudtam meg az Információs pultnál.- Leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy saját egyetemükön kívül más iskolába is felvételizhetnek-e mesterképzésre, illetve hogy Kanadán kívül milyen amerikai intézményekbe jelentkezhetnek.

A nézelődők Kiállítási Katalógust vehettek a pultnál, ami nagy segítséget nyújtott az eligazodásban, ugyanis majdnem az összes hazai felsőoktatási intézmény jelen volt. Továbbá nyelviskolák, szakképző intézmények és külföldi iskolák is tiszteletüket tették a csarnokban.

DSC03305

DSC03309

DSC03289

A hatalmas terem közepére színpad csalogatta az embereket. Az egyetemek képviselői tartottak előadást. A pénteki napon a Nyíregyházi Főiskolán, a Testnevelési Egyetemen, a BME-n és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen volt a sor. Dr Mezey Barna, az  ELTE rektora például arról beszélt, hogy tanáraik 79%-a minősített oktató, akik nem  gyakorlati, hanem  elméleti, kreatív tudást nyújtanak. Ez utóbbit ugyanis az iskolát elvégezve könnyen el lehet sajátítani pár hónap alatt. A rektor egy jó tanácsot is adott a hallgatóságnak: szerinte a diploma megszerzése után érdemes külföldön tanulni fél- vagy egy évig.

DSC03286

DSC03304

Később az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársa, Rábai Cecília lépett színpadra, aki a Digitális Tankönyvtár történetéről és működéséről tartott előadást.

Természetesen a legfőbb szerep az iskolák standjainak jutott. Az egyetemek és főiskolák diákjai készségesen válaszoltak kérdéseimre.

– A Szegedi Tudományegyetemen elismert oktatók tanítanak, továbbá a kurzusok színvonala nálunk az egyik legjobb. Ráadásul városunk nagyon családias és hallgatóbarát- tudtuk meg a SZTE pultjánál. Sok érdeklődő fordult meg náluk, akárcsak a Zsigmond Király Főiskola standjánál.

DSC03294

– Eddig több ezren voltak kíváncsiak iskolánkra. Leginkább az érdekelte őket, hogy milyenek a tanárok, van-e matek, s hogy szeretünk-e ide járni. Az iskolát azért ajánlom nekik, mert nagyon hallgatóbarát, egyénileg is oda tudnak figyelni a diákokra- mesélték a ZSKF-esek. S ha még ez sem lenne elég, 97%-uk három hónapon belül talál munkát, miután elvégezte a főiskolát.

DSC03295

Látogatók terén talán őket is lekörözte az ELTE.

– Hatalmas sorok köröztek a pult körül- kezdte a Bölcsészettudományi kar HÖK-jének tagja. – A leggyakoribb kérdés, amivel hozzánk fordulnak, hogy hogyan épül fel az alapképzés, mennyi a fizetős szakok költsége, illetve milyen nyelveket lehet nálunk tanulni.

Az ELTE-t kettősség jellemzi: nagyon színes- főleg a BTK-,  ennek ellenére a diákoknak van egy közös identitása. A BTK-ra szerintünk főleg olyanok jelentkezzenek, akik aktívan akarnak foglalkozni a kultúrával.

DSC03301

DSC03300

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatója a külföldi lehetőségek miatt ajánlja iskoláját.

– Ha valaki orvosi diplomát szerez, azt tárt karokkal fogják várni a határon túl. De nemcsak emiatt éri meg ide jelentkezni: rengeteg ösztöndíjprogramunk van, az egyetemi életet pedig klassz gólyatáborok, gólyabálok és karneválok színesítik.

DSC03299

DSC03298

A standok közül a Kecskeméti Főiskoláé volt az egyik legfeltűnőbb. Még azok is megálltak itt, akik máshova felvételiznek. Egy autóba lehet ugyanis bepattanni- persze csak egy fotó erejéig.

DSC03302

– Körülbelül 200-an jöttek hozzánk. Nem hiába: nálunk nagyon jó a közösség, az Educatióra is maguktól jelentkeztek, nem kellett őket noszogatni. Más intézményektől jóval kevesebb diák jött ki a kiállításra.

A főiskolán három kar közül lehet választani.

– Aki a növények szerelmese, annak a kertészeti karunkat ajánlom. Főleg gyerekbarát lányok jelentkezését várjuk a tanítóképző karra. Aki pedig a műszaki dolgok iránt fogékony, annak a műszaki karon a helye.

Ha a leendő egyetemisták elfáradtak, kényeztető masszázson pihenhették ki a nap fáradalmait a Szinergia Üzleti Szakképző Iskola sátránál, a Haj-Tan Fodrász és Kozmetikus Szakképző Iskolánál pedig új frizurát kérhettek  a megújulni vágyók.

DSC03306

A legnagyobb meglepetés viszont mégsem ez volt. A látogatók bedobhatták egy nagy dobozba a nevüket, amiket aztán- ha a szerencse mellettük állt- kisorsoltak a színpadon.

DSC03288

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Kodolányi János Főiskola is felajánlott egy-egy ajándékcsomagot . A Meex Lounge jóvoltából pedig egy laptop, Play It napijegyek és egy  Sziget hetijegy is gazdára talált. A nyertesek aztán büszkén pózoltak ajándékukkal a színpadon.

Szerző: Fekete Fanni

Fotók: Fekete Fanni

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta