Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Ortorexia-különleges étkezési rendellenesség

Ortorexia-különleges étkezési rendellenesség

Már az is baj, ha túl egészségesen étkezem? Az étkezési rendellenességekről általában az anorexia, vagy a bulimia jut először eszünkbe. Hánytatás, nem evés, túl sokat evés, zavaros testkép, félelem a kalóriáktól. De mi baj lehet abból, ha valaki nagyon odafigyel a helyes táplálkozásra? Túlzottan is?

Az ortorexia egy viszonylag új kifejezés, ami egy olyan étkezési rendellenességre utal, amiben az ember nagyon egészségesen akar étkezni és különböző szabályokat állít fel, mint például, hogy nem eszik délután négyig, csak nyers ételeket, vagy ebédig csak banánt eszik, vagy nem eszik gyümölcsöt, mert sok benne a cukor és társaik. Ezeket a szabályokat mind mind együtt próbálja alkalmazni és szigorúan betartatni magával, ha pedig valamelyiket nem tudja betartani egyik étkezése során, akkor elkezd pánikolni, úgy érezheti, hogy ő most nem eszik elég tisztán, egészségesen. Ezután az élmény után pedig még szigorúbb szabályokat adhat a már meglévőkhöz, hogy nehogy még egyszer előforduljon az eset.

Az ortorexiában szenvedő általában a kínok kínját élik át, ha közös családi vagy baráti vacsorázásra kell mennie, hiszen nem tudja, hogy mit ehet, mi lesz a kaja. Ezt vagy úgy orvosolja, hogy viszi a saját kajáját, vagy el se megy inkább. Egész nap az evésen jár az esze, esetleg kalóriákat számol órákon át, mire meg mer enni valami előre csomagolt finomságot.

Erre a betegségre egy blogon keresztül akadtam rá, a lány Blonde Vegan néven futott eddig, most már a The Balanced Blonde néven lehet megtalálni. Egy hosszú és őszinte bejegyzésében leírja, ahogy egyre több és több szabályt állított fel az étkezésében, és az alapvetően egészséges, és összes tápanyagot könnyedén tartalmazó vegán életmódból, már egy szinte csak juiceokból és tisztító kúrákból álló, cseppet sem egészséges diétát folytatott. Hihetetlenül fáradt volt folyamatosan, testileg és szellemileg is, nem jött meg a menzesze, és egyáltalán nem volt egészséges.

Végül sikerült neki összeszednie magát, és belátnia, hogy abszolút nem normális, amit csinál, de nem volt egyáltalán könnyebb és egyszerűbb folyamat, mint más étkezési rendellenességeknél. Mentálisan nagyon megterhelő egy olyan rendszert semmivé tenni, amiket hónapokig, évekig építgettél a fejedben és szigorúan tartottad magad hozzá.

Nem azt akarom üzenni, hogy ne egyél egészségesen, sőt, ez legyen az alap az étkezésedben, de nem kell frászt kapni, vagy bűnösnek érezni magad, ha eszel egy szelet pizzát, vagy betolsz egy jó csoki torta szeletet. Legyen meg az egyensúly, és tartsd ahhoz magad. De hidd el, inkább akarsz arra emlékezni, hogy a csajokkal túl sok pizzát ettetek és bort ittatok egy este és reggelre egy örökbefogadott láma és csupa vicces fénykép vár rátok, nem pedig arra, hogy “Na, ma is egészségesen megettem a salátámat, nem volt túl finom, de legalább nem hízok el. ”

Fotó: felsofokon.hu

Fotó: felsofokon.hu

 

Ortorexia
Te már hallottál az ortorexiáról?

Borítókép: travcure.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share