Őszi érettségire készültök? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Rovat

Megosztás

Hogyan kell jelentkezni, kik mehetnek érettségizni és milyen tárgyakat választhattok – mutatjuk a legfontosabb információkat az őszi érettségikkel kapcsolatban.

Hogy működik a jelentkezés?

Az őszi érettségihez, mint a többi idpszakban is, egy jelentkezési lapot kell benyújtanotok a középiskolába, ahol írjátok. A jelentkezés határidejét érdemes észben tartanotok, szeptember 5-ig tudjátok a benyújtani azt.

Kik jelentkezhetnek az érettségire?

Érettségi vizsgára bárki jelentkezhet, arra azonban érdemes odafigyelnetek, hogy a vizsga nem minden esetben ingyenes. Ha tanulói jogviszonyotok ideje alatt, az érettségi bizonyítvány megszerzéséig vizsgáztok, akkor nem kell fizetnetek a vizsgáért. Abban az esetben is ingyenesen vizsgázhattok, ha először szeretnétek pótló, vagy javító vizsgát tenni egy olyan tárgyból, amelyből már érettségit tettetek tanulói jogviszonyotok ideje alatt, az érettségi bizonyítványotok megszerzése előtt.

A pótlóvizsga és a javítóvizsga között fontos tudnotok a különbséget: pótlóvizsgát akkor tehettek, ha az érettségin önhibátokon kívül nem tudtatok megjelenni, vagy nem tudtátok befejezni azt. Javító vizsgáról pedig akkor beszélünk, ha az érettségi vizsgán elégtelen érdemjegyet szereztetek. Ha kötelező tárgyból buktatok meg, akkor kötelező pótló vagy javító vizsgát tennetek, különben nem kaphatjátok meg az érettségi bizonyítványotokat.

Mennyibe kerül a vizsga?

Vizsgadíjat tehát akkor kell fizetnetek, ha már nincs tanulói jogviszonyotok, vagy már van érettségi bizonyítványotok. Akkor is kell fizetnetek, ha másodjára próbálkoznátok pótló vagy javító vizsgával. A vizsgadíjak eltérőek attól függően, hogy emelt szintű vagy középszintű érettségire jelentkeztek: ha a kormányhivatalban adjátok le a jelentkezéseteket, akkor az előbbi díja a minimálbér 25%-a, ami jelenleg 25000 forint, míg utóbbi esetében 42000 forintot, a minimálbér 15%-át kell fizetnetek tárgyanként. Ha középiskolában jelentkeztek, akkor pedig az adott intézménybe kell a vizsga díját befizetnetek.

Mit kell tudni az előrehozott őszi érettségiről?

Előrehozott érettségiről akkor beszélünk, ha valaki a rendes érettségi időszak előtt tesz vizsgát. Ezt a típusú vizsgát a második tanév május–júniusi vizsgaidőszakában, valamint az azt követő vizsgaidőszakokban választhatjátok. Azt is érdemes megjegyeznetek, hogy nincs lehetőségetek előre hozott érettségit tenni valamennyi tantárgyból, csupán informatikából és idegen nyelvből próbálkozhattok. A további vizsgaszabályokról és követelményekről az Oktatási Hivatal oldalán olvashattok részletesebben.

Forrás: Eduline

Kép: Pixabay

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta