Ezt nézed:  / Zsebpénz / Ösztöndíj mint pénzkereset?

Ösztöndíj mint pénzkereset?

Összeállítottuk a 2014-es év legnépszerűbb egyetemeinek, főiskoláinak és alapszakjainak listája alapján, hogy a legnépszerűbb szakok közül hol lehet a legtöbb bevételhez jutni  kimagasló tanulmányi teljesítménnyel, közösségi tevékenységekkel, illetve más jellegű ösztöndíjakkal.  

Cikkünkben megpróbálunk átfogó képet nyújtani arról, hogy milyen módon lehet pénzhez jutni, és melyik karnak van saját, speciális ösztöndíja. A táblázatban található adatok tájékoztató jellegűek, a felvi.hu tette közzé a 2014-es évre vonatkozóan. Ezután meséljenek helyettem  a tapasztalatok:  top karokra járó hallgatókat kérdeztem meg, hogy ők meg vannak-e elégedve az ottani juttatásokkal.

kjxdfghg

1. Budapesti Corvinus Egyetem – Gazdálkodástudományi Kar

BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM KOMPENZÁCIÓS PROGRAM

Kompenzációra azon hallgatók jogosultak, akik tanulmányaikat mind a jelenlegi, mind az előző félévben aktív státuszban és teljes önköltséges finanszírozási formában folytatták és önköltségüket be is fizették.

Eszter(21) “Idén változtatták meg a rendszert, és most már úgy határozzák meg a kapott összeget, hogy minél jobb az eredményed, exponenciálisan nő (így a jobb tanulók sokkal többet kapnak a picit rosszabbul tanulókhoz képest, míg ez a különbség az elmúlt években kisebb volt). Ezzel a reformmal szerintem igazságosabb és magasabb is az ösztöndíj. Vannak még különböző pályázatok, amik erről szólnak. Pl. ha a Speciális Pénzügyi matematika programban részt veszek, akkor harmadévben tudok pályázni a pluszban felvett kreditek kifizetésére. Szerintem hasonló a többi karhoz.”

 

2. Eötvös Loránd Tudományegyetem – Bölcsészettudományi Kar

indul-a-nemet-nyelvu-kultura-hete

SPORT ÉS KULTURÁLIS ÖSZTÖNDÍJ

Egyetemi sport- és kulturális ösztöndíjra az a hallgató nyújthat be pályázatot, aki kiemelkedő sport, illetve kulturális tevékenységet végez. A pályázatot a rektor és az EHÖK elnöke hirdeti meg.

JÓ TANULÓ, JÓ SPORTOLÓ ÖSZTÖNDÍJ

Azok a hallgatók pályázhatnak, akik kiemelkedő tanulmányi és kiemelkedő sporteredményeket nyújtanak.

TUDOMÁNYOS ÖSZTÖNDÍJ

Ezen ösztöndíj egyszeri és rendszeres formában is kifizethető, amennyiben tanulmányaid mellett kiemelkedő tudományos eredményeket érsz el, jogosult vagy a támogatásra.

HALLGATÓI JUTALOM

A hallgatói jutalom a tantervi követelményeken túlmutató tevékenységet végző hallgató részére – az intézmény térítési és juttatási szabályzatában rögzített eljárási rend és elvek szerint – pályázat alapján, meghatározott időre, havonta vagy egyszeri alkalommal folyósított, nem kötelező juttatás.

 Elvira (19) magyar BA “A szociális támogatás az elég jó. Én félárva vagyok és munkanélküli, szóval ha papíron mindennek utánajár az ember, akkor szociálisan valóban támogatnak. Az ösztöndíjat még nem tudom, de remélhetőleg egy hét múlva kiderül.”

 

Dávid(19) történelem BA “Ha az ember jól tanul, és igyekszik részt venni az egyetemi életben, akkor ez jó lehet zsebpénz kiegészítésként. Nyilván megélni nehéz lenne belőle, de nem is arra találták ki ezeket az ösztöndíjakat.”

 

3. Eötvös Loránd Tudományegyetem – Pedagógiai és Pszichológiai Kar

ELTE-n lévő külön juttatásokról ld. fentebb: ELTE-BTK.

Laci (20) ELTE – pszichológia BA,  BCE – kereskedelem és marketing Bsc “Szerintem amúgy teljesen korrekt mindkettő, de az ELTE-t valamivel jobbnak tartom, mert múlt félévben a Corvinuson 4,5 lettem, de csak 23 kreditem volt, szóval nem fogok semmi pénzt kapni.”

 

4. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

KOPITS TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem azon hallgatói vehetnek részt a pályázaton, akik aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, és tanulmányaik során kiemelkedő eredményt értek el. Több hasonló jelölt esetén további figyelembe veendő kritériumok: szociális helyzet, vallásos meggyőződés és életvitel, az Egyetem javára vállalt önkéntes munka. Évente 480 000 Ft kerül kiosztásra, karonként 120.000 Ft összegben. Az ösztöndíj folyósítására az ösztöndíjas és a Pázmány Alapítvány ösztöndíjszerződést kötnek.

MAJLÁD MIKLÓS ÖSZTÖNDÍJ

A PPKE – BTK új támogatási rendszert hozott létre az önköltséges képzésre felvételt nyert, kiváló tanulmányi eredményeket felmutató hallgatók számára pénzbeli segítséget nyújtson oklevelük megszerzéséhez. A „Majlád Miklós ösztöndíjban” félévre jutatott egyösszegű pénzbeli juttatás mértéke az adott hallgató által a képzés aktuális időszakára fizetendő önköltség összege 50%-ának megfelelő összeg. Kari ösztöndíjban azonos személy több félévben is részesülhet.

EGYÉB ÖSZTÖNDÍJ

Kimagasló tanulmányi eredményű hallgatók támogatása. A hallgató kérelmére vagy jutalomként − a Kar saját bevétele terhére − egyösszegű, vagy legfeljebb egy tanulmányi félévre juttatott rendszeres támogatás nyújtható.

Kata(20) pszichológia MA “Itt gyakran senkit nem érdekel, hogy jól tanulsz-e, legalábbis a mesterképzésnél már nem számít, mert kreditindex alapján adják az ösztöndíjat, és itt nem tudsz csak félévente kb. 20-25 kreditet teljesíteni pszichos tárgyakból, amire 5,00 átlagra sem adnak pénzt. A demonstrátorok pedig azokból lesznek, akik BA-n is itt tanultak, úgyhogy sajnos nehéz dolga van annak, aki másik egyetemről került ide. Az alap, hogy mindenki jól tanul, de ezt önszorgalomból, nem anyagi motivációból. Az ELTE ebből a szempontból jobb szerintem. Más szakokon, karokon jobb pénzt adnak, mert ott sokkal több kredit van a BTK-n is meg az ÁJK-n is. Egyébként, ha sok kredited lenne, akkor elég jó ösztöndíjak lennének. Alapképzésként szerintem javasolt lehet a BTK, mert jó a képzés, és aki kezdetektől oda jár, annak vannak kitörési lehetőségei. Kommunikáció szakon már az ösztöndíj is jó lehet. Itt mindig máshogy nézik az átlagot. Van, hogy egyetemi szinten, és van, hogy kari szinten. De nem szakonként, meg évfolyamonként, mint Debrecenben…”

 

Luca(19) PPKE – BTK “Nem egészen vagyok elégedett, mert a testvérem a Nyugat-magyarországi Egyetemen sokkal többet kapott ugyanolyan átlagért, mint én. Amúgy konkrétan 5.0-ra kreditmennyiségtől függően lehet 18-30.000-et kapni havonta”

 

5. Károli Gáspár Református Egyetem – Bölcsészettudományi Kar

kep_012

KÁROLI ÖSZTÖNDÍJ

Károli Ösztöndíjban a teljes idejű (nappali munkarendű) alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, mesterképzésben részt vevő, önköltséges hallgató részesülhet, aki a felvételi eljárás során Egyetemünket első helyen jelölte meg. Az Ösztöndíj félévente kerül odaítélésre. A Károli Ösztöndíj összértéke a 2013/14-es tanévben 16 millió forint volt.

KÁROLI KIVÁLÓSÁGI ÖSZTÖNDÍJ

Ösztöndíjunkkal azokat a nappali munkarendű, Egyetemünket első helyen megjelölt, első éves alapképzésben vagy osztatlan mesterképzésben részt vevő hallgatóinkat jutalmazzuk, akik előkelő helyezést értek el valamely középiskolai versenyen.

EÖTVÖS KÁROLY ÖSZTÖNDÍJ

Ösztöndíjprogram a teljes idejű (nappali munkarendű) és a részidős (levelező munkarendű) képzésben részt vevő hallgatók számára, akik első helyen jelentkeztek a karra, és a felvételi pontszámaik alapján kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók számára a anulmányokkal kapcsolatos költségek csökkentésére.

Lilla(24) pszichológia MA “Egyedül a tanulmányi ösztöndíjról tudok nyilatkozni, az meg annyira magas átlagért járt és olyan kevés összeg, hogy egy idő után nem is törtem magam a jó jegyekért, inkább jól éreztem magam a vizsgaidőszakban. Sajnálom hogy nem voltam így túl nagy segítség!!”

 

Melyik karon keresheted meg a legtöbb pénzt ha jól tanulsz?
Te jelentkezel valamelyik karra az öt legnépszerűbb közül?

 

Foto: perspektivadiaklap.files.wordpress.com, hrportal.hu, meetoff.eu, elteonline.hu, lsi.hu, static.panoramio.com

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share