Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Öt film az igaz barátságról

Öt film az igaz barátságról

Legújabb összeállításunkban szereplő filmek között első ránézésre semmi közös nincs. Animációs meséktől bevételi rekordokat döntő filmeken át, altesti poénokkal operáló vígjátékokig terjed a lista. Egyetlen dolog mégis közös bennük: mindegyik a barátságról szól.

A filmben megjelenő akadályok végül mindig közelebb hozzák egymáshoz az igaz barátokat, akik így megtudják, hogy kikre számíthatnák a legnehezebb helyzetekben is.

ET – a földönkívüli

et.gif

Minden idők egyik legsikeresebb filmje egy kedves földönkívüliről szól, akit miután magára hagynak társai, egy Elliott (Henry Thomas) nevű kisfiú és családja segítségével fedezi fel az ismeretlen bolygót. Az Elliott és ET között kialakuló kapcsolat a filmtörténet egyik legszebb példája a barátságra, de emellett a film még azt is megmutatja, hogy a szórakoztatva tanulás mennyivel jobb és hatásosabb. Elliott és ET mellett a saját családja, Michael (Robert Macnaughton) és Gertie (Drew Barrymore) is fontos szerepet kap a filmben. Vagyis a remek baráti szál mellett még a testvéri kapcsolatokat is életszerűen tudja ábrázolni Steven Spielberg 1982-es alkotása.

Good Will Hunting

tumblr_mi51yw7pTj1s00ervo1_500.gif

tumblr_mi51yw7pTj1s00ervo2_500.gif

tumblr_mi51yw7pTj1s00ervo3_500.gif

 Az 1997-ben legjobb eredeti forgatókönyv díjával kitüntetett film főszereplője Will Hunting (Matt Damon), aki takarítóként dolgozik az USA egyik legjobb egyetemén, az MIT-n, de hamar kiderül róla, hogy képességei alapján többre hivatott. Miután megold egy különösen nehéz matematikai feladatot, Lambeau professzor (Stellan Skarsgård) felfigyel rá, és még a börtönből is kimenti, ahová egy verekedés miatt került. Persze csak bizonyos feltételek mellett, aminek a része, hogy hozzá jár matekórára, plusz egy pszichológushoz terápiára. Így kezdődik meg Will útja, amiben felfedezi saját természetét, kapcsolatát a múltjával, barátjával, barátnőjével. Közben azt is megtanulja, hogy képességei milyen felelősséget rónak a vállára. Legjobb barátja, Chuckie (Ben Affleck) végig ott van mellette. A film egy órai munkából indult, és az elkészülte is egy valódi barátságnak köszönhető, a filmet író Matt Damon és Ben Affleck évtizedes barátsága ritkaságnak számít Hollywoodban, a film nagyban táplálkozik a saját élményeikből is.

Toy Story 1-2-3

Woody-and-Buzz-flying-Toy-Story-1439571683.gif

Kicsit csalva egy egész filmtrilógiát egynek vettünk, ugyanis Woody seriff (eredeti hangja Tom Hanks) és Buzz Lightyear (eredeti hangja Tim Allen) barátságának alakulása a három filmen keresztül igazán lenyűgöző. Az elsőben a találkozáson és az egymáshoz csiszolódáson van a hangsúly. Woodynak el kell fogadnia, hogy nem lehet féltékeny egy új játékra, Buzznak pedig meg kell békélni azzal, hogy ő csak egy játék. A másodikban Buzz emlékezteti Woody-t arra, hogy egy játék nem hagyhatja cserben a gazdáját. A harmadikban pedig el kell fogadniuk, hogy az emberek nem olyanok, mint a játékok, és eljön az idő, amikor el kell köszönni Andy-től. A trilógiából kiderül, hogy a barátaink azok, akikre mindig számíthatunk, és ők azok, akik ha kell, saját magunktól is megvédenek minket.

Koszorúslányok

anigif_enhanced-buzz-12890-1367618134-14.gif

Paul Feig rendező 2011-es filmjében 5 koszorúslány vetélkedik azért, hogy ki legyen a menyasszony legjobb barátnője. A film középpontjában Annie (a fogatókönyvet is jegyző Kristen Wiig) áll, akinek a film kezdetén a magánélete és a karrierje egyaránt zsákutcába került. Mikor Lillian (Maya Rudolph) bejelenti, hogy megházasodik, fél, hogy őt is elveszíti.  A többi koszorúslány ráadásul egyáltalán nem könnyíti meg a dolgát, így a film poénjainak jelentős részét a már említett vetélkedés teszi ki. A film megdönti azt a téves képzetet, hogy az altesti poénok csak a férfiakra jellemzőek és a nők nem tudnak ugyanúgy viccesek lenni. Közben pedig tanulságos képet ad a barátságról, ami egyáltalán nem verseny.

Pókerarcok

tumblr_maip6hUm1d1ra43v0o1_500.gif

Matt Damon már másodszor tűnik fel a listán, ez az 1998-ban készült film azonban többet megmutat egy barátság árnyoldalaiból. Mike McDermott (Matt Damon) egy tehetséges joghallgató, akinek igazi szerelme a póker, de mikor minden félretett pénzét elveszíti egy orosz maffiózóval szemben (John Malkovich), akkor megígéri a barátnőjének, hogy soha többé nem játszik. Minden rendben megy, míg a barátja, Féreg (Edward Norton) ki nem jön a börtönből, aki visszacsábítja az asztalhoz Mike-ot. A főszereplő igyekszik mindent megtenni a nehéz helyzetben lévő barátjáért, aki most jött ki a hűvösről, de ahogy egyik csalódást okozza a másik után, rá kell ébrednie, hogy vannak azok a barátságok, amelyek hiába tartanak gyerekkortól kezdve, eljön az a pont, amikor el kell köszönni. A film nagyszerűen mutatja be Mike dilemmáját és azokat a történéseket, amik végül a szomorú döntéséhez vezetnek.

Filmek a barátságról
Nektek melyik film a kedvencetek a listáról?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share