Öt klassz verseny klassz kamaszoknak

Rovat

Megosztás

Mutasd meg, hogy te vagy a legjobb!

Korábban már írtunk tanulmányi versenyekről: Zrínyi Ilona Matematikaverseny, OKTV, TUDOK… Minden középiskolás találkozik ezen  vetélkedők nevével. E háromnál azonban jóval több versenyen próbálhatják ki magukat a kamasz diákok. Az aktuális versenyek  bőséges kínálatából szemezgettünk.

 “Alakítsd te a történelmet!”

Ez a jelmondata az Országos Középiskolai Problémamegoldó Versenynek (röviden OKPV), ami arra világít rá, milyen nagy fontossággal bírnak a történelmi személyek döntései. Tehát a történelemből kell felkészülni. Ezen kívül a fiatalok problémamegoldó képességének fejlesztését szolgálja a verseny. Az OKPV-re háromfős csapatok nevezhetnek.

A verseny menete: A csapatok online tréningen tanulhatják meg a problémamegoldás alapjait. Ezt követően szintén online egy tesztet kell kitölteniük az elsajátított anyagból. A legjobb 10-15 csapat bekerül a regionális döntőbe, ahol egy esettanulmányt kell megoldaniuk s bemutatniuk. A legjelesebb három csoport jut az országos döntőbe.

Aki indulhat: Elsősorban 11-13. évfolyamosok jelentkezését várja, de ha kilencedik vagy tizedik osztályba jársz, sem akadály. Határon túliak is nevezhetnek.

Aki szervezi: a Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers.

12494687_768970973208062_998318203239152235_n

“Magyar táj magyar ecsettel”

A 7. Szivárvány Országos Képzőművészeti Versenyre egy saját alkotásodat küldheted be. Művednek egy környezetedhez közeli tájat kell ábrázolnia. A festmény vagy grafikai alkotás maximum 5070 cm lehet, s  b kell mutatnia az ábrázolt tájhoz fűződő érzéseidet. A beérkezett pályamunkákat Roskó Gábor képzőművész értékeli. Egy iskola korcsoportonként legfeljebb tizenöt diákot nevezhet, de egyénileg is indulhatsz.

A verseny menete: az elődöntő során be kell küldened a már említett tájképet. Ennek határideje 2016. április 1. A legjobbnak ítélt 20-30 fő az országos döntőbe jut, ahol az első korcsoportnak egy hallott történetet, a másodiknak egy magyar tájat kell ábrázolnia. 

Aki indulhat: Két korcsoport van. Az elsőben a 2005. június 1 és 2009. május 31 közt, a második kategóriában a 2001. június 1. és 2005 május 31. közt született diákok nevezhetnek.

Aki szervezi: A szentesi Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola

mtsz

“Tedd mérlegre a tudásod!”

Idén 13. alkalommal rendezik meg a Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferenciát. Célja, hogy a fiatalok megkedveljék a természet-és műszaki tudományokat. Két kategóriában is nevezhetsz: az egyik a Saját kutatás-  a megadottak témák közül kell egyet kiválasztanod s kutatást írnod róla. A második kategória  a Junior mérnökverseny. Itt legfeljebb négy fős csoportok indulhatnak. A csapatoknak egy írásbeli feladatlapot kell kitölteniük.

A verseny menete: A Saját kutatás esetében 2016. március 16-ig kell egy egyoldalas szöveget beküldened kutatásodról. A Junior márnökversenynél a csapattagoktól a feladatlapot szintén  március 16-ig várják. A kutatók később konferencián mutatják be  kutatási eredményeiket.

Aki szervezi: A Pannon Egyetem Mérnöki Kara

Hlavay2016_FELHIVAS

Számolj a szabadban!

Akár ez is lehetne a Medve Szabadtéri Matekverseny szlogenje, ami az egészséges életmódra igyekszik nevelni a diákokat. Meg persze a számolás örömére.

A verseny menete: Több nagyvárosban rendezik meg, fél 11 és 15 óra közt. A csapatok egy erdős-parkos területen állomásról állomásra járnak, de csak akkor kapnak zöld utat, ha a kapott kérdésekre jó választ adnak. Nem hosszú feleletet várnak, hanem logikus észjárást. Az egyes állomásokon őrködő szervezők nem árulják el, jó-e a válasz, hanem egy másik állomásra küldik a csoportot. Rossz válasz esetén nagy kerülőt kell tenniük, jó válasznál viszont még közelebb kerülnek a célhoz.

Aki indulhat: háromfős csapatok, 5.-12. osztály közt. De szólhatsz a szüleidnek is, ugyanis a felnőttkategória is van! Március 11 a jelentkezési határidő.

Aki szervezi: A Matematika Összeköt Egyesület

medvee

Légy jó mindhalálig!

Te hogyan bánsz embertársaiddal? Az Országos középiskolai illemtan csapatversenyen ez kiderülhet. A nevezőknek Dr. Sille istván Illem, etikett, protokoll című könyvéből kell felkészülnie.

A verseny menete: A háromfős csapatok tagjainak külön-külön ki kell tölteniük egy feladatlapot. Eredményeik adja meg a csoport pontszámát. A legjobb tíz csapat kerül a döntőbe, ami a győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző iskolában kerül megrendezésre. Az ide járó tanulókon kell kipróbálni játékos feladatokat.

Aki indulhat: A 9-12. osztályos tanulók. Jelentkezési határidő február 19. napja.

Aki szervezi: A győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola

palffy_illemtan

A tanulmanyiversenyek.hu oldalon még több verseny közül válogathatsz, a keresőben a téged érdeklő területre szűkítve a találatokat.

Mutasd meg, hogy te vagy a legjobb!

Szerző: Fekete Fanni

Te vagy a legjobb!
Te melyik versenyen indulnál?

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta