Pályaválasztási para? – Segítünk!

Rovat

Megosztás

Pályaválasztás előtt állsz? Azon gondolkodsz, mi az igazán neked való foglalkozás? Talán ha megválaszolod az alábbi kérdéseket, te is biztosabban fogsz tudni dönteni. Nem valószínű, hogy a semmiből egy tökéletes életpálya-tervezetet tudsz felépíteni magadnak. De ha végiggondolod, mi az, ami számodra igazán fontos, átgondolhatod, milyen létező, valós szakma felé célszerű orientálódnod. 

1: Miben vagy jó, és mit szeretsz csinálni?

Biztosan te is hallottad már azt a jó tanácsot, hogy kövesd az álmaidat. De mit tegyen az, aki nem biztos abban, mi az ő hivatása? Sokunkat  megbénít a félelem, mert keressük azt az egy elfoglaltságot, ami iránt elköteleződhetünk. És ha akad is szenvedélyünk, sokunkat visszatart az, hogy nagyon távoli, nehezen elérhető célokat tűzünk ki magunk elé. Például ha írunk, úgy érezzük, ennek csak úgy van értelme, ha mi leszünk a következő Stephen King. Ha te is hasonló problémával küzdesz, tűzz ki magad elé reális célokat! Ha írni szeretsz, dolgozz azért, hogy szerkesztő vagy újságíró lehess! De hogyan döntsd el, melyiket válaszd? Ahhoz, hogy valóban reális célokért dolgozhass, gondold végig, melyek a kiemelkedő képességeid, amelyek segítenek konkrét életpályát választani az általad kedvelt szakterületen belül. Jó vagy abban, hogy visszajelzéseket adj másoknak a munkájukról? Szeretsz tanítani? Legyél pedagógus! Szeretsz elmélyedni egy szakterület kérdéseiben? Legyél szerkesztő!

Azt, hogy miben vagy jó, ne magányosan listázd csupán! Beszélgess családoddal, barátaiddal!

2: A kockázatvállalás vagy az analizáló, értelmező gondolkodás az erősséged?

Mindannyiunknak vannak gyors és újító gondolatai, és van, amikor rágódunk, analizálunk. De ha belegondolsz, talán el tudod dönteni, hogy szívesen vállalsz-e nagy kockázatot, vagy fontosabb számodra, hogy megbízható, átlátható legyen az életed.  Ha szereted azt, ha változatos, nagy kihívást jelentő közegben kell létezned, tervezheted azt, hogy vállalkozol, de ha jobban fekszik neked a kiszámítható életvitel, tervezd nyugodtan azt, hogy alkalmazott leszel.

introvert-vs-extrovert

3: Milyen közegben érzed jól magad?

Akkor érzed magad elemedben, ha nem vagy egyedül, ha van kivel átbeszélni  feladataidat? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolsz, akkor extrovertált alkatú vagy. Ők szívesen dolgoznak olyan munkakörben, ahol sokat vannak más emberek között, akár értékesítőként, pedagógusként vagy ügyfélszolgálatosként. Aki introvertált, az szívesen és sok időt tölt el egyedül, visszahúzódóbb személyiség.  Számára előnyösebb olyan munkakört választani, ahol elmélyedhet egy problémában, van ideje kigondolni a megoldásokat.

ló

4: Milyen életszínvonalat képzelsz el magadnak?

Fontos számodra a vagyon? Elég, ha csak a kedvteléseidre van pénzed? Ezek a nagyon gyakorlati kérdések is segíthetnek abban, hogy milyen szakmát válassz. Több statisztikát is átnézhetsz, egyes szakmák képviselői mennyit keresnek idehaza. Valóban, a pénz nem boldogít, de arra mindannyiunknak szüksége van, hogy a számunkra fontos életszínvonalat meg tudjuk teremteni magunknak.

5: Milyen életformára vágysz?

A magazinok, az újságírás érdekel? Szereted az állatokat? Jobb, ha számot vetsz azzal is, hogy újságíróként leginkább zsúfolt, városi közegben fogsz élni, míg mezőgazdasági szakemberként nyugodtabb, vidéki élet vár rád.

pénz

 

Pályaválasztás ?
Neked van álomkarriered, vagy keresgélsz?

Forrás: www.brazen.com

Kép forrása: www.jeanniesequestrianworld.co.uk, careernow.site, psychologyofaction.com, onechristiandad.wordpress.com

 

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,232RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta