A párkapcsolati agresszió lehetséges okai – Megszólalók történeteivel

Rovat

Megosztás

Néha nem is tudjuk, hogy valójában ki lakozik a párunk gyönyörű, ragyogó kék szemei mögött. Hogy egy napon – talán egészen apró dolog miatt -, majd ránk fog támadni, akit a legjobban szeretünk. Nem gyakori ugyan, de mégis előfordul, hogy valami gyermekkori sérelem, frusztráció, vagy drasztikus féltékenység miatt kezet emel egy fiú a barátnőjére. Összeszedtünk nektek pár intő jelet, illetve okot, amik arra utalnak, hogy a fiú adott helyzetben agresszívvá válhat. Ezeket néhány igaz történettel is alátámasztjuk.

1. Gyermekkori sérelmek, elfojtott indulatok

Sok esetben nem pusztán a vérmérséklet következménye, hogy egy adott pillanatban eldurran a pasi agya. Ennek lehetnek sokkal mélyebb okai is. Az egyik ilyen, az elfojtott gyermekkori sérelmek következtében feltörő agresszió, mely egyfajta önigazolásként, elégtételként szolgál az erőszakoskodó félnek- ha tudat alatt is.

Nóra (19): Az én barátom először akkor ütött meg, amikor megvicceltem valamivel. Nem is emlékszem tisztán, hogy mi volt az, de arra igen, hogy rám üvöltött, hogy ne gúnyoljam ki, és amikor még mindig nem vettem komolyan, és nevettem, lekevert nekem egy pofont. Elképesztő dühös volt, és azt mondta, soha többet ne mondjak ilyeneket. Később, amikor lehiggadt, visszatértünk a témára, és bocsánatot kért tőlem. Azt mondta, hogy a nővérei régen mindig kigúnyolták, amikor valamit nem tudott olyan ügyesen megcsinálni, mint ők, és ő sehogyan sem tudott védekezni a szívatások ellen. Ezért nem tudja elviselni, ha valaki viccet csinál a bénázásából.

00000

2. Komplexus, frusztráció

Találkoztunk már olyan pasival, aki az általános suliban, vagy akár még gimiben is egy gyökér volt, akin mindenki nevetett, akit mindenki kigúnyolt? Talán nem is gondolnánk, de az ilyen pasik, még hogyha a legsikeresebbek és leggazdagabbak is lesznek a későbbiek során, egy életen át magukban hordozzák a sérelmeket, a lányok bántó, lekezelő szavait, és egy adott helyzetben, képesek mindezért egy ártatlan emberen bosszú állni. “Ne feledd! A sérült lelkű ember veszélyes, mert megtanulta, hogyan kell túlélni.”– M. Kundera

Florina (20): Összejöttem egy nagyon jófej pasival, megnyerő modorú, figyelmes embernek tűnt. Aztán mikor lefeküdtünk, elkezdett nagyon furcsa dolgokat követelni tőlem. Egészen megváltozott. Az okozott neki örömet, hogy megütött, és durva dolgokat csinált. Egyik legjobb haverja szerint, a barátom régen, az általános suliban egy vézna, szemüveges gyerek volt, aki célpontja volt minden csúnya, bántó viccnek.

flash-31

3. Féltékenységi roham

A féltékenység természetes dolog, de némely, drasztikus esetben vezethet agresszióhoz is. A fizikai bántalmazások 80%-ban a féltékenységnek tudhatóak be. A féltékenységet kiváltó legfőbb okok, a nő teljes kisajátításának a vágya, a bizalmatlanság, illetve az önbecsülés hiánya.

Liza (16): Fél éve van barátom, de mindig szerettem más fiúkkal is chatelni. A pasim ezt nagyon rosszul tűrte, és egyszer megfenyegetett, hogy összetöri a telefonomat, ha nem állok le az állandó “chatflörttel”. Én persze nem vettem ezt valami komolyan. Aztán egyik reggel, amikor náluk voltam, és válaszoltam valamelyik osztálytársamnak, hogy mi a házi, a barátom odajött, kiverte a telefont a kezemből, megütött, aztán ököllel addig verte a telefont, amíg ripityára nem tört. Később hiába kért bocsánatot, nem tudtam többet megbízni benne, és szakítottunk.

article-2536118-1A8150AC00000578-96_634x423

4. Heves vérmérséklet, ingerlékeny természet

Nem gyakori, de előfordul, hogy semmi frusztráció, vagy komplexus, régi sérelem nem áll a háttérben, mindössze annyiról van szó, hogy a pasi olyan típus, aki hamar felkapja a vizet. Ez sokszor nem is baj, ugyanis vannak fiúk, akik nagyszerűen megtanulnak uralkodni az érzelmeiken, viszont sajnos olyanok is vannak, akik nem. Az ilyen pasikkal sem árt vigyázni. Onnan lehet tudni, hogy valakire ez jellemző, hogy például kis vita után is felemeli a hangját, őrjöngeni kezd, vagy fenyegetőzni. Sok esetben a fenyegetőzés nem megy át fizikai bántalmazásba, de azért nem árt vigyázni az ilyen típusokkal sem.

Fanni (18): Az én barátommal nem lehet “normálisan” veszekedni, mert akárhányszor nézeteltérés van, ő mindig üvölteni, meg káromkodni kezd. Sosem haragszik igazán, de nagyon hamar ideges lesz. Egyszer például egy nő sietett a mozgólépcsőn, ő pedig véletlenül az útját állta. A nő halkan beszólt valamit, mire a barátom elkezdett szitkozódni, és kiabálni, hogy mit képzel magáról a néni. Amikor valami vita van, velem is mindig kiabálni kezd, ezért inkább ráhagyom a dolgokat. Egyszer, amikor nagyon ideges volt, azt mondta, hogy fel fog pofozni. Igaz, sose tette meg, de valamiért mindig tartok tőle egy kicsit, amikor felhúzza magát.

Párkapcsolati agresszió
Mit tennél, ha egy veszekedés során megütne a barátod?

képek:

youqueen.com

www.atv.com

watchaholics.hu

www.dailymail.co.uk

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,661RajongóLike
179,599KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta