A penész bármely ételen megjelenhet! Biztosan láttatok már penészes ételt, akár fehéres, akár színes volt az a kis ‘folt’ éppen azon, amit meg akartatok enni. A penészes ételtől azonnal meg kell szabadulni!
Sok helyen még most is úgy tartják, hogy meg lehet enni még az ételt, ha a penészt eltávolítjuk, levágjuk róla, például a kenyér penészes héját levágva fogyasztható…
Szakemberek azt mondják, jobb, ha azonnal kidobjuk a penészes ételt!
Legalább 3 cm vastagon kellene eltávolítani a penészréteget ahhoz, hogy ne legyen káros! Így sokszor egyszerűbb újat venni a boltban, ami nem jár kockázattal sem.
Nem kell látnunk a penészt ahhoz, hogy káros legyen az egészségünkre nézve!
A penészek, az úgynevezett mikotoxinok miatt veszélyesek! A penészgombák termelik ezeket a mérgeket, amik károsak az emberi szervezetre nézve.
A penészgombák mérgei károsíthatják az immunrendszert, a májat, a vesét és rákkeltő hatásuk is lehet!
Miről ismerjük fel a penészes ételt?
Fehéres vagy színes foltok jelennek meg az étel felületén, de megváltozik az íze és az állaga is. Ha kétségeid lennének, hogy penészt látsz-e, vagy fogyasztható-e az étel, dobd ki!
A penészes sajtok miért kivételek?
A sajtokat laboratóriumi körülmények között, úgynevezett nemes penésszel érlelik. A Camembert és Brie sajtokat például a Penicillium camemberti penésszel, higiénikus körülmények között készítik.