Penészes ételt soha | Elmondjuk, miért!

Rovat

Megosztás

A penész bármely ételen megjelenhet! Biztosan láttatok már penészes ételt, akár fehéres, akár színes volt az a kis ‘folt’ éppen azon, amit meg akartatok enni. A penészes ételtől azonnal meg kell szabadulni!

Sok helyen még most is úgy tartják, hogy meg lehet enni még az ételt, ha a penészt eltávolítjuk, levágjuk róla, például a kenyér penészes héját levágva fogyasztható…

Szakemberek azt mondják, jobb, ha azonnal kidobjuk a penészes ételt! 

Legalább 3 cm vastagon kellene eltávolítani a penészréteget ahhoz, hogy ne legyen káros! Így sokszor egyszerűbb újat venni a boltban, ami nem jár kockázattal sem.

Nem kell látnunk a penészt ahhoz, hogy káros legyen az egészségünkre nézve!

A penészek, az úgynevezett mikotoxinok miatt veszélyesek! A penészgombák termelik ezeket a mérgeket, amik károsak az emberi szervezetre nézve.

A penészgombák mérgei károsíthatják az immunrendszert, a májat, a vesét és rákkeltő hatásuk is lehet!

Miről ismerjük fel a penészes ételt?

Fehéres vagy színes foltok jelennek meg az étel felületén, de megváltozik az íze és az állaga is. Ha kétségeid lennének, hogy penészt látsz-e, vagy fogyasztható-e az étel, dobd ki!

 A penészes sajtok miért kivételek?

A sajtokat laboratóriumi körülmények között, úgynevezett nemes penésszel érlelik. A Camembert és Brie sajtokat például a Penicillium camemberti penésszel, higiénikus körülmények között készítik.

 

 

 

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta