A pénz története 2.

Rovat

Megosztás

A történetnek még korántsincs vége. Emlékeztek még hol hagytuk abba? Igen ott, hogy Ázsiában megjelentek az első pénzérmék. De a sztori még csak most kezdődik!

Az első pénzérmék nem csupán Kínában, de Európában is megkezdték hódító útjukat, nevezetesen a mostani Törökország nyugati területein, Lüdiában. Lüdia királya, Alyattes vezette be Krisztus előtt 600-ban az első hivatalos valutát. Ezek a pénzérmék elektrumból készültek, ami arany és ezüst ötvözete. A pénzérméket képekkel dekorálták és aprópénzként használták őket.

Akkoriban egy agyag edény kb két bagoly és egy kígyómintás érmébe kerülhetett. Lüdia valutája nem csupán a kereskedelmet lendítette fel, de Közép Ázsia egyik leggazdagabb birodalmává tette az országot. Ebből az időből ered az a kifejezés is, hogy ” annyi pénze van, mint Krőzusnak”. Ő volt ugyanis az a lydiai király, aki az első aranypénzt verette. Sajnos sem az arany, sem a stabil gazdaság nem mentette meg a birodalmat a perzsa hódítóktól.

 

Ebben az időben a kínaik a pénzérméket már lecserélték papírpénzre. Amikorra 1200-ban Marco Polo ellátogatott a kontinensre, a császár már egy tekintélyes mennyiségű vagyonnal gazdálkodott.

Érdekesség, hogy míg az amerikai dollárra az van írva, hogy:

” Istenben bízunk”, addig a kínai papír pénzen a következő szöveg olvasható:

” A pénzhamisítóknak lefejezés a büntetése”.

Az európaiak egészen 1600-ig csak érméket használnak, amihez a nemesfémet a telepesektől szerzik be. Végül elkezdenek bankjegyeket is nyomtatni a banki letétek és kölcsönök lebonyolítása számára. Ezt kezdetben csak a bankok bocsátják ki, majd állami monopóliummá válik a bankjegy nyomtatása. Az első papír pénzt azonban Európában bocsátották ki.

Folytatása következik…

A pénz története 2.
Olvasod a zsebpénz rovatot?

Képek: flickr, dustenpeterson

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta