Pilot, spinoff, crossover | Mit jelentenek ezek a divatos szavak?

Rovat

Megosztás

Ha szeretitek a sorozatokat, ez a cikk Nektek szól! Manapság egyre népszerűbbek a sorozatokat. Legyen szó mini, jellemzően egy évados sorozatokról, vagy regényeken alapuló, azokat adaptáló több évados sorozatokról, rokonsorozatokról vagy folytatásokról már ismert karakterekkel. Ezzel párhuzamosan terjednek olyan divatos kifejezéseket, amiket sűrűn használnak és mi is használnánk, ha tudnánk mit is jelentenek! 

Pilot, crossover, spinoff, mit is jelentenek ezek a szavak?

PILOT: Minden ezzel kezdődik! Mielőtt elkezdenének forgatni egy sorozatot, annak részeit, berendelnek belőle egy előzetes részt, pilot-ot, ami alapján vagy megadják a sorozat ötletgazdáinak a hozzájárulást – megrendelést – további részekre (általában évadra) vagy nem. Sokszor ez az előzetesen forgatott rész lesz a sorozat kezdő epizódja: a 01-es, de persze előfordul, hogy változtatnak rajta.

SPINOFF: A szó eredetileg mellék- vagy oldalhajtást jelent. Amikor sorozatokról van szó, akkor – összefüggésben az eredeti jelentéssel – rokonsorozatot. Ezek az úgynevezett “anyasorozat” sikerének köszönhetőek. Leggyakrabban az “anyasorozat” halálával jönnek létre. Elég csak a most véget ért Trónok harcára gondolnunk, aminek, a híresztelések szerint már három spinoff-ja is készül.

CROSSOVER: Ezt a kifejezést használjuk akkor, amikor az egyik sorozat szereplői egy másik sorozatba kerülnek, vagyis más díszletek és szereplők közé csöppennek. Gyakori, hogy crossover-ek a rokonsorozatok között fordulnak elő, persze többféle létezik belőlük. Általában elmondható, hogy crossover-ezni úgy szoktak, hogy az egyik sorozatban feltűnnek egy másik sorozat karakterei, aztán meg fordítva, így az elkezdett sztori mindkét sorozatban más-más szemszögből látható, esetleg folytatólagosan végigviszik a történetet, így összekapcsolva két sorozatot, és azoknak szereplőit, akik “átmennek” egymás világába.

Jó szakszavazást kívánunk sorozatok terén!

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,185RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta