Plágium, avagy neten fellelhető válaszok | Így használd a suliban!

Rovat

Megosztás

Nagyszerű, hogy az interneten olyan dolgokról kaphatunk információt, amiről keveset tudunk! Senki sem születik úgy, hogy mindent tudna, de azt érdemes szem előtt tartani, hogy ezeket az információkat hogyan használhatjuk!

Amikor a suliban olyan információt használsz, amit interneten találtál, és azt szó szerint adod elő a sajátodként, vagy írod be a dolgozatodba, esetleg beadandódba (ezzel is növelve a hosszúságát), akkor plagizálsz!

 

De nyugi, van módja annak, hogy hogyan lehet felhasználni a kincset érő netes információkat!

Először tisztázzuk, mi is az a plágium?

A plágium az, amikor valaki más szavait, ötleteit használod, és a sajátodként adod elő. A plágium egyfajta csalás.

A plágium kifejezés a latin emberrablás szóból származik. Azt már biztosan tudod, hogy az emberrablás egy ember ellopását jelenti. Nos, a plagizálás más emberek gondolatainak, írásainak ellopása.

Mit tehetsz, amikor szeretnéd használni az információt?

Fel kell tüntetned a forrást! Ez esetben nem plagizálsz, hanem hivatkozol!  Például a webcímet és a cikk írójának nevét.

 

Miért? Mert ezek nem a te gondolataid, ötleteid. De hivatkozva már hozzáadhatod a beszámolódhoz, a saját gondolataidat kiegészítve! Erre mondjuk, hogy feltüntetjük a forrást.

A tanároknak (általában) vannak különböző elvárásaik arra nézve, hogy hogyan listázd a forrásaidat. Egyes tanárok az általad megadott forrásokat házi dolgozat vagy esszé végére kérik. Mások azt kérik, hogy közvetlenül az idézett szöveg után tüntesd fel, hogy honnan származik, ki írta/mondta, stb. Kérdezd meg őket nyugodtan erről.

Bátran keresgélj!

Bár a plágium lehet nem szándékos, a hátterében általában a lustaság áll. Ha teljes bekezdéseket másolunk, nem kell időt tölteni a téma átgondolásával, a saját gondolatok összegyűjtésével, és ezek szavakba öntésével.

Másolás, beillesztés és kész. Ismerős? Szavazz!

Ha kiderül, hogy csak másoltál, és nem tüntetted fel a forrásodat, az is egyértelmű lesz, hogy nem jártál alaposan utána a témának. Plusz nem tanulsz belőle semmit!

Plágium, avagy neten fellelhető válaszok
Te plagizáltál már?

 

Forrás: kamaszpanasz.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,905RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta