Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Plágium, avagy neten fellelhető válaszok | Így használd a suliban!

Plágium, avagy neten fellelhető válaszok | Így használd a suliban!

Nagyszerű, hogy az interneten olyan dolgokról kaphatunk információt, amiről keveset tudunk! Senki sem születik úgy, hogy mindent tudna, de azt érdemes szem előtt tartani, hogy ezeket az információkat hogyan használhatjuk!

Amikor a suliban olyan információt használsz, amit interneten találtál, és azt szó szerint adod elő a sajátodként, vagy írod be a dolgozatodba, esetleg beadandódba (ezzel is növelve a hosszúságát), akkor plagizálsz!

 

De nyugi, van módja annak, hogy hogyan lehet felhasználni a kincset érő netes információkat!

Először tisztázzuk, mi is az a plágium?

A plágium az, amikor valaki más szavait, ötleteit használod, és a sajátodként adod elő. A plágium egyfajta csalás.

A plágium kifejezés a latin emberrablás szóból származik. Azt már biztosan tudod, hogy az emberrablás egy ember ellopását jelenti. Nos, a plagizálás más emberek gondolatainak, írásainak ellopása.

Mit tehetsz, amikor szeretnéd használni az információt?

Fel kell tüntetned a forrást! Ez esetben nem plagizálsz, hanem hivatkozol!  Például a webcímet és a cikk írójának nevét.

 

Miért? Mert ezek nem a te gondolataid, ötleteid. De hivatkozva már hozzáadhatod a beszámolódhoz, a saját gondolataidat kiegészítve! Erre mondjuk, hogy feltüntetjük a forrást.

A tanároknak (általában) vannak különböző elvárásaik arra nézve, hogy hogyan listázd a forrásaidat. Egyes tanárok az általad megadott forrásokat házi dolgozat vagy esszé végére kérik. Mások azt kérik, hogy közvetlenül az idézett szöveg után tüntesd fel, hogy honnan származik, ki írta/mondta, stb. Kérdezd meg őket nyugodtan erről.

Bátran keresgélj!

Bár a plágium lehet nem szándékos, a hátterében általában a lustaság áll. Ha teljes bekezdéseket másolunk, nem kell időt tölteni a téma átgondolásával, a saját gondolatok összegyűjtésével, és ezek szavakba öntésével.

Másolás, beillesztés és kész. Ismerős? Szavazz!

Ha kiderül, hogy csak másoltál, és nem tüntetted fel a forrásodat, az is egyértelmű lesz, hogy nem jártál alaposan utána a témának. Plusz nem tanulsz belőle semmit!

Plágium, avagy neten fellelhető válaszok
Te plagizáltál már?

 

Forrás: kamaszpanasz.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share