Pozsonyban a legdrágább az egyetemi képzés

Rovat

Megosztás

Bár Szlovákiában hivatalosan ingyenes a nappali tagozatos egyetemi illetve főiskolai képzés, a diákoknak vagy szüleiknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a tanulmányok ideje alatt. Sok függ attól, hol, melyik felsőoktatási intézményben tanulnak.A sme.sk hírportál szerint a legolcsóbb és a legdrágább egyetemi képzés között 2105 euró a különbség. A studentske financie-hallgatói pénzügyek internetes portál egyetemeket vizsgáló felméréséből az is kiderült, hogy az egyetemi éveket a legkisebb költségekkel a középszlovákiai Liptószentmiklóson, az ottani katonai akadémián abszolválhatják a diákok.

Számításaikban egy olyan, átlagos elsős egyetemi hallgató költségeit vették figyelembe, aki nappali képzésre jár, kollégiumban lakik, tömegközlekedést használ és naponta egyszer az egyetemi menzán étkezik. Ezen kívül számításba vették még a felvételi díjakat és a diákigazolvány költségeit is.

Az említett kritériumok alapján arra jutottak, hogy a liptószentmiklósi M. R. Štefánik Fegyveres Erők Akadémia a legolcsóbb választás, ahol a diákok 20 eurót fizetnek a felvételi eljárásért. A tanulmányokat összekötik a hivatásos katonai szolgálattal, a képzés költségeit pedig teljes egészében az állam fizeti.

A második legelőnyösebb egyetem a sorban az eperjesi, ahol az éves kiadások a felmérés szerint elérik az 1100 eurót, amit a Zsolnai Egyetem követ 1214 euróval.

A másik oldalon a legtöbb kiadással a pozsonyi Szlovák Egészségtudományi Egyetem hallgatói számolhatnak, ahol ez az összeg meghaladja az évi 2000 eurót is. A második legdrágább egyetem a besztercebányai Művészeti Akadémia, a dobogó harmadik fokára pedig a Szlovák Műszaki Egyetem került.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta