Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Rjukan: ahová a fényt tükrök hozzák el

Rjukan: ahová a fényt tükrök hozzák el

A napfény éltető erő, D-vitamin, boldogság és simogató meleg. Ugye elképzelhetetlen lenne nélküle élni? A norvégiai Rjukan városában hat hónapon át nélkülözniük kell a napsugarakat a városlakóknak, ezért kénytelen voltak tükrökhöz folyamodni.

Rjukan városkáját olyan szorosan ölelik körbe a hegyek, hogy még a napfény is kiszorul onnan, így különösen  téli hónapokban nem is tud áttörni a fák lombkoronáján és a hegyeken. A lakók ezért kénytelenek voltak mozgósítani kreativitásukat és tükrök segítségével megszerezni a depresszió elleni d vitamin adagot.

A nagyszabású terv 5 millió koronából valósult meg, melyből 3 darab 17 méteres tükröt állítottak fel a város északi oldalán. Ezek az óriás tükrök verik vissza a nap sugarait és juttatnak fényt a sötétebb napokon is a városka lakóinak életébe. A nagyszabású ötlet 1923-ban valósult meg, amikor már rendelkezésre állt a megfelelő technológia a napfény befogásához. A tükrök mozgását számítógép vezérli és állítja mindig a legoptimálisabb szögbe ahhoz, hogy fényt juttassanak Rjukan főterére.

óriástükör

Olvass tovább!

Rjukan
Tudnál északon élni, ahol kevés a napfény?

Képek: erdekesvilag

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share