Ezt nézed:  / Hírek / Színes / A rocker életérzés

A rocker életérzés

A rockerség egy különös világmeglátás, egy olyan kultúra, ahol nem kell szégyellned magad. Olyannak fogadnak el, amilyen vagy. Egy közösségbe tartozok, ahol mindenki egyenlő. A zene szeretete és az összetartozás a mozgató rugója.

Története:

Még a háború utáni időszaban, az 50-es évek végén alakult ki egy új irányzat, ami szembe ment mindennel és mindenkivel. A lázadó hangulatot a fiatalság képviselte, akik szabadszelleműek és függetlenek voltak. Hangjukat a blues és a country keverékéből létrejövő rockzenében találták meg. Az akkoriban megjelenő elektromos gitárral új korszakot robbantottak ki.

giphy

A lázadás ugyanúgy jelen volt a kezdetekben, ahogy ma is ez a hajtóereje. A korai években betiltottnak nyilvánított műfaj még jobban terek követelt magának. Nem tolerálták a fiatalok lázadását, sem külföldön, sem itthon, aminek az lett az eredménye, hogy a rockerek száma csak gyarapodott. A Kádár-korszak szabályai nem engedtek meg efféle kihágásokat, ezért a magyarországi első képviselőkkel erőteljesen meggyűlt a bajuk vele. Ekkoriban alakult a Beatrice zenekar, akik szókimondásukkal rögtön felhívták magukra a figyelmet.

Az azóta eltelt évtizedek alatt a rockzene összekötötte az embereket, és egységet képzett köztük.

rock concert

A rocker életérzés:

Egyedi látásmód jellemez minden rockert, azonban az érzés, ami akkor jön elő, ha részt veszel egy koncerten, szinte leírhatatlan. Akár a kedvelt bandád játszik, akik egy számodra ismeretlen együttes fellépésén veszel részt, a hangulat ugyanúgy változatlan marad. Nem érzed magad kívülállónak, nem érzed magad kirekesztettnek. Úgy látod a világot, hogy a melletted álló ismeretlen ember is a barátod. Itt nem kell visszafognod magad. Szabadon tombolhatsz. Nincsenek szabályok, amik bekorlátoznának, itt végre önmagadat adhatod.

A vélemény, amit eddig magadban tartottál, most felszínre hozhatod és megláthatod, hogy bizony nem vagy egyedül. Mások is osztani fogják a gondolataidat és te magad is meglepődsz rajta, hogy mennyien értenek veled egyet.

rock-my-life-back

A rockerség egy különös életforma, ami nem feltétlenül a külsőben jelenik meg, sokkal inkább belül. Számtalan téves eszme létezik, miszerint a rockerek fekete, szegecselt ruhákat, hosszú hajat, piercinget és tetoválásokat viselnek, de ez nem feltétlenül van így. Persze, van aki így érzi jól magát, de elsődleges szempontból nem az a mérvadó, ahogy kinéznek, hanem az, amit belül éreznek. A zene szeretete és mondanivalója összekapcsolódik azzal a függetlenséggel és szabadsággal, ami minden rockert jellemez, mások véleménye pedig háttérbe szorul. Nem az a fontos, hogy ki mit gondol rólad, hanem az, hogy te mit gondolsz önmagadról.

Justice_in_concert

Számtalan pozitívuma van annak, ha kilátogatsz egy rock koncertre. Nem kell feltétlenül rockernek lenned, vagy olyan ruhákba öltözni. Inkább csak add önmagad. Ez az a hely, ahol igazán szabadnak érezheted magad. Olyan személynek, aki a szívedben vagy.

Rengeteg barátságot tudsz kötni és kötetlenül hozzászólhatsz bárkihez. Aki életében akár csak egyszer is megtapasztalta ezt az élményt, jól tudja, hogy a sokak által huligánoknak tartott emberek valójában mennyire barátságosak. A szeretet és a másik személyhez való hozzáállás megdöbbentő tud lenni. A légkör eggyé kovácsol mindenkit. Felemelő érzés, mikor az agyonhallgatott számot meghallod élőben is és nem csak te egyedül tombolsz rá, hanem a körülötted álló több ezer emberrel együtt. Hiába hallgattad meg milliószor a kedvenc bandád dalait, élőben mindegyik új értelmet nyer. Ha bele is karolsz a melletted álló ismeretlen fickó vállába, nem elutasítást, hanem támaszt kapsz.

blue-rock-roll-design

Hihetetlen összetartást tud teremteni ez a zenei stílus, amit csak akkor ért meg valaki igazán, ha a részese. Nem külsőnkben, hanem lelkünkben vagyunk rockerek. Ez nem csupán magáról a zenéről szól, ez annál sokkal több. Egy életérzés, ami átível mindenféle határokon. Egy olyan érzés, ami beivódik a mindennapjaidba és a részévé válsz. Egy olyan, amitől sokkal több lehetsz.

A rocker életérzés
Melyik zenei stílust részesíted előnyben?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share