Ezt nézed:  / Suli / Segítség, a szüleim nem hagynak dolgozni!

Segítség, a szüleim nem hagynak dolgozni!

Itt a nyári szünet, végre rengeteg ideje van minden diáknak! Van, aki teljesen a pihenésnek adja át magát, mert a munka gondolatától is feláll a hátán a szőr. De van olyan is, aki kihasználja a plusz időt és dolgozni szeretne. Mi van akkor azonban, ha ezt nem hagyják a szülők?

Szerencsére rengeteg diákmunka elérhető már az egészen fiatal korosztálynak is, bátran lehet szemezgetni az irodai, a gyorséttermi, az árufeltöltői és a gazdasági munkák közül. Azonban a legtöbb álláshoz, ha még nem múltál el 18 éves, a szüleid beleegyezése is kell. A közhiedelemmel ellentétben, miszerint a szülők örülnek annak, ha már korán megtanulod a munka értékét, vannak, akik kifejezetten ellene vannak. Nézzük meg azokat a szülőtípusokat, akik nem akarják, hogy önmagad keresd meg  a zsebpénzed.

A ragaszkodó

Számtalan oka lehet annak, ha nem akarják a szüleid, hogy dolgozz. Előfordulhat, hogy van olyan szülő, aki nem akarja, hogy anyagilag független legyél és a pénzed arra költsd, amire akarod. Nem akarnak veszteni a szülői szerepükből, szükségük van arra, hogy szükséged legyen rájuk. Valamilyen szinten korlátolni akarnak, és azt akarják, hogy minél tovább a pici gyermekük legyél.

Megoldás: Próbálj meg leülni velük beszélni. Nem veszekedve, nem a konyhában főzés közben, hanem egy semleges időpontban, amikor mindenkinek van ideje a beszélgetésre. Érvelj amellett, hogy miért is fontos neked az adott munka és maradj végig higgadt. Ha látják, hogy mennyire éretten tudod kezelni a helyzetet jobb belátásra térhetnek.

A féltős

A másik ok, ami miatt nem akarhatják, hogy dolgozz az az, hogy féltenek. Nem akarják, hogy egy kis pénzért értelmetlen, megterhelő munkákat végezz és totálisan elfáradj a nap végére. Inkább adnak neked ők zsebpénzt, csak ne menj el árufeltöltőnek, ahol egész nap pakolhatod a nehéz csomagokat és igazándiból semmi újat vagy érdekeset nem tanulsz közben. Ráadásul azt sem akarják, hogy esetleg kihasználjanak, mint diákmunkást, akire, mivel tapasztalatlan, sokkal több munkát rásóznak.

Megoldás: Járj utána a munkának, legyél tisztában a béreddel és azzal, hogy mit fogsz csinálni, mik az elvárások, megfelelő környezetben folyik-e majd a munka. Ha igénylik, mutasd meg a munkahelyet a szüleidnek is, hogy megbizonyosodjanak róla, nem valami lepukkant gyárépületben fogsz dolgozni.

A jövőbe tekintő

Belegondoltál már abba, hogy talán csak azért nem akarják, hogy dolgozz, mert nem akarják, hogy olyan munkában szerezz tapasztalatot, aminek később semmi hasznát nem veszed? Persze, szuper, hogy dolgozni akarsz és mondjuk szórólapokat osztasz néhány délután. Kapsz is érte valamennyi pénzt és még erőlködni sem kellett. Mégis, ha a jövőt nézzük nem valószínű, hogy ezt a munkát bele fogod tudni írni az önéletrajzodba.

Megoldás: Ha tudod már, hogy milyen irányba szeretnél majd tovább tanulni, keress olyan munkát, ami ha nem is teljesen, de köthető a jövőbeli céljaidhoz. Ha látják, hogy komolyan gondolod és tényleg ezt akarod majd csinálni, akkor biztosan megengedik majd.

Bármelyik típusba is tartozzanak a szüleid, ne feledd, ha tényleg szeretnél dolgozni, ne hódolj be az akaratuknak, ülj le velük beszélgetni, győzd meg őket észérvekkel. Ha komolyan kezeled a helyzetet, ők is komolyan fognak venni téged, így majd semmi nem állhat közéd és a menő nyári munkád közé.

Írta: Gila Dóra

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share