Ezt nézed:  / Zene / Sikerrel zárult az idei BUSH

Sikerrel zárult az idei BUSH

Több, mint 500 szakmai résztvevő jelenlétével lezajlott a második Budapest Showcase Hub, Magyarország jelenlegi legnagyobb határokon átívelő showcase fesztiválja. Az idei rendezvény minden tekintetben emelte a tétet, a korábbiaknál is számosabb és színesebb koncertpalettával, és szakmai workshopokkal.

November 15. és 17. között összesen 33 koncertből válogathattak a látogatók, melyek közt hét hazai formáció is színpadot kapott, (Blahalousiana, Ivan & the Parazol, Deep Glaze, Dope Calypso, Middlemist Red, Mius, The Qualitons, Mïus) de a kínálatban szerepelt szlovén dreampop, belorusz poszt-punk, melankolikus észt elektropop, horvát rock és sok más műfaji határokat átlépő akusztikus csemege is.

Budapest jó nevű zenés színtereit, az Akvárium Klubot, az Instantot, a Robotot és a Kuplungot, a koncertre vágyó zenekedvelők mellett a kelet-európai régió több mint 20 országából érkező menedzserek, kiadók, klubtulajdonosok és tartalomszolgáltatók töltötték meg, hogy szorosabbra fűzzék a regionális könnyűzeneipari együttműködés és együtt gondolkodás kulturális szálait. Erre adott lehetőséget például a számos elismerést és pozitív visszajelzést begyűjtő Grand Tourismo projekt, amiben 14 ország 60 promóterével, fesztivál- és klubképviselőjével lehetett konzultálni 8 perces villámtalálkozók keretében.

A nemzetközi konferenciával egybekötött tehetségbörze a kelet-európai zene legjavából adott ízelítőt az érdeklődőknek. Az NKA Hangfoglaló Program hazai könnyűzene felkarolását célzó ambíciót nemzetközi keretbe emelő programsorozatot ezúttal is büszkén támogatta a Nemzeti Kulturális Alap. A konferenciákkal egybekötött fesztivál nem csak a régió belső kommunikációját erősíti, de a kelet-európai régió zenei arculatának egy-egy markáns vonását igyekszik együttesen felmutatni a nagyvilág zenepiaci résztvevőinek.

BUSH-sal egyidőben, egyfajta kísérőeseményként az A38 Hajón is megrendezésre került az első kelet-európai színpad- és lebonyolítástechnikai fórum, az Event Production Forum East – röviden: EPFE. A rendezvény azt a célt tűzte maga elé, hogy a közép-kelet-európai szakemberek, akik leginkább különféle típusú színpadok mögött szolgálják ki a fellépőket és közönséget, összeadhassák tudásukat, kicserélve saját tapasztalataikat, megvitatva a problémáikat, hogy együttműködéseik regionálissá nőhessenek.

A következő régiós tehetségbörze a Gröningeni lesz, ami az Eurosonic Európa legnagyobb showcase-eseménye. Idén Jónás Vera, a Bohemian Betyars és a Fran Palermo képviselte Magyarországot, jövőre pedig a Mörk, a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda utaznak majd a holland városba. Ezt követi majd februárban a MENT Ljubljanában, ahol a Fran Palermo már biztosan képviseli hazánkat.

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.