Sokan számon tartják, de vajon tudják is, mit jelent a Carpe diem?

Rovat

Megosztás

Emberek százai használják ezt a kifejezést manapság, néhányan még Instára is posztolnak róla, sokan tisztában vannak a jelentésével, de kik azok, akik úgy is élnek, ahogyan azt a Carpe diem üzeni? Te a mának élsz, a múltban ragadtál vagy csak a jövőre gondolsz?

Milyen érdekes, hogy az “Élj a mának!” kifejezéshez valamiért csak és kizárólag pozitív történéseket és sikereket társítunk oly sokan, pedig ennél azért többről szólna. Eredetileg a kifejezés a “Ragadd meg a napot!” elméletet jelentette, mégpedig Horatius római költőnk neve alatt futott egykor.  A jelenben élésre, az adott pillanat tudatos átélésére szólít fel, szemben a ma elterjedt nézettel, mely szerint tévesen inkább az élvezetek habzsolásával kapcsolják össze a kifejezést. Mi az a határ, ami még egészségesnek tűnik?

Nem azt mondjuk, igyál napestig egyfolytában, vagy épp halálra zabáld magad állandóan a mekiben, csak mértékkel! Ha úgy érzed, túlhajszoltad magad a munkában, a suliban, vagy épp semmi időt nem hagysz magadnak a pihenésre, gondolj erre a mondatra, és vegyél ki egy szabadnapot, amit csak magaddal töltesz. Hidd el, nem fogsz kiesni semmiből, sőt ismét motivált leszel, ami igencsak felvillanyoz majd a teendőidet nézve. Megéri, nemigaz?

Nem muszáj rögtön 4 csillagos szállodába menned, elég, ha kikapcsolod a telefonodat 1-2 órára, lemész a legközelebbi parkba, zenét hallgatsz, veszel egy forró fürdőt, könyvet olvasol, bármi legyen is a TE kikapcsolódási formád, sokkal többet használ, ha a legnagyobb zűrzavarban megállsz, mintha tovább hajszolnád magad.

Te mennyire figyelsz oda a mentális egészségedre?

A képek csak illusztrációk.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta