Ezt nézed:  / Suli / Sosem késő elkezdeni – Emberek, akik már nem fiatalon lettek világhírűek

Sosem késő elkezdeni – Emberek, akik már nem fiatalon lettek világhírűek

Mi a közös egy ápolónőben, egy üzletemberben és egy ízületi gyulladásban szenvedő nagymamában? Cikkünkből megtudatjátok!

Bár a különféle lapok előszeretettel foglalkoznak a fiatal koruk ellenére komoly sikereket elérő csodagyerekekkel, akadnak, akiknek csak akkor jut ki a világhírből, amikor már életük delén, vagy még később járnak.

A rákkal vívott csatáját 2016. január 14-én elvesztő Alan Rickman karrierje a lehető legfinomabban fogalmazva sem indult simán. A jó kritikák és a kisebb-nagyobb színházi díjak ellenére a férfit alig ismerték, anyagi helyzetét pedig remekül jellemzi, hogy már bőven a harmadik x-ben járva is öltöztetőként segítette tehetősebb pályatársait, hogy meg tudjon élni. Ám minden megváltozott, amikor a negyvenegy éves színész megkapta a Die Hard Hans Gruberének szerepét, és megindult a világhír felé vezető úton, aminek csúcspontja a Harry Potter filmek Perselus Pitonjának megformálása lett.      

A kifejezetten tévéfilmekre és sorozatokra specializálódott, de néha mozivásznon is felbukkanó, a született feleségek Karen McCluskey-ként milliók kedvencévé váló Kathryn Joosten a legmerészebb álmában sem hitte, hogy valaha is Emmy-vel jutalmazzák majd az alakítását. Az első, jelentéktelen epizódszerepét negyvenöt évesen elvállaló, ötvenévesen pedig más lehetőség híján különféle Disney-rajzfilmfiguráknak öltözve bohóckodó és a fia anyagi támogatására szoruló nő sorsa csak 1995-ben az ötvenhatodik életévében változott meg, amikor egy kisebb szerepet kapott a Family Matters-ben. Mivel a fiatalabb éveiben a kenyerét ápolónőként kereső színész remekül alakította  a sajátos modorú, korosodó hölgyet, felfigyeltek rá, és egy kurta esztendő alatt több munkát kapott, mint az előtte való tíz év során összesen. A többi pedig már történelem.

desperate.housewives.2

Laura Ingalls Wilder neve alighanem sokaknak cseng ismerősen, hiszen az ő írásai ihlették a nálunk „A farm, ahol élünk” című sorozatot. Az újságíróként, illetve hitelügyintézőként dolgozó, valamint férjével közös farmgazdaságát igazgató nő alighanem soha nem írt volna regényt, ha a borzalmas 1929-es válság nem rengeti meg családja mindaddig stabil anyagi helyzetét. Más választás híján úgy döntött, hogy papírra veti az emlékeit, hátha egy kiadó megveszi azokat. A merész próbálkozás tündérmesébe illő módon végződött: a pár bekezdésnyi újságcikkeknél hosszabb írást sosem jegyző nő megbirkózott a regényírással és 1932-ben, hatvanöt éves korában sikerszerzővé lett. A pénzügyi gondok egy csapásra megszűntek, és Wilder 1957-ben bekövetkezett haláláig jólétben élhetett, bár utolsó éveit beárnyékolta férje, Almanso elvesztése.

Anna Mary Robertson Moses, ismertebb nevén Moses nagyi is csak élete alkonyán került a rivaldafénybe. A kemény és viszontagságos életet élő, tíz gyermekéből ötöt eltemető nő mindig is örömmel tett-vett, ám az életét megkeserítő, különösen makacs ízületi gyulladás miatt egyre nehezebben tudott bármit is csinálni. Végül egy testvére tanácsára a hetvenhatodik évét taposó, szűkebb közösségében nagy tiszteletnek örvendő nagymama a képzőművészet barátainak legnagyobb örömére a nem annyira megerőltető festészet felé fordult. Nagyi a vidéki Amerika mindennapjait bemutató képeivel egy csapásra a legnépszerűbb kortárs alkotók közé került, így amikor 101 éves korában elhunyt, maga John F. Kennedy is méltatta művészetét.

Felsorolásunk Harland David Sanders, azaz Sanders ezredes, a KFC étteremlánc alapítója zárja. A kiváló szakács hírében álló férfi sorsa akkor változott meg gyökeresen, amikor egy. a forgalmat más irányba terelő autópálya lényegében tönkretette az általa üzemeltetett motelt és éttermet. Sanders azonban nem esett kétségbe, hanem, bár már hatvanöt múlt, előre menekülve egy új éttermet nyitott, ahol csak a maga titkos fűszerkeverékkel megbolondított csirkéjét árulta. A finom fogás akkora népszerűségre tett szert, hogy egyre-másra nyíltak a franchise-éttermek, de a szédületes növekedés már sok volt a nyugalomra vágyó férfinak, aki 1962-ben eladta a cégbirodalmát.

2284342_6c31ca5ff6a42a35b04b62d81b944522_wm

Ahogy ezek a példák is mutatják, ha valami nem sikerül elsőre, kár pánikba esni, vagy feladni a céljaink, hiszen ha keményen dolgozunk, a siker előbb vagy utóbb bekopogtat az ajtón.

Írta: G.L.

Foto: i.kinja-img.com, 4.bp.blogspot.com, kep.cdn.indexvas.h

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share