Spalovszky Csaba és tanítványai Olaszországban képviselik majd Magyarországot

Rovat

Megosztás

Korábbi cikkeinkben már rengeteget olvashattatok Spalovszky Csabáról, a Budai Középiskola angoltanáráról, aki nem csak idegen nyelvre, de – többszörös világbajnokként – harcművészetre is oktatja diákjait. A mester és tanítványai ezúttal egy igazán különleges eseményen vehetnek majd részt, hiszen október 17 és 18-a között ők fogják képviselni a magyarokat az olaszországi Caorle városában megrendezett továbbképző szemináriumon, és edzőtáborban.

A két napos esemény az Adriai-tenger partján kerül megrendezésre, nem messze a Velencétől. Spalovszky Csaba és tanítványai már egy nappal korábban ki fognak utazni az olasz városba, de mindezek előtt elárulta lapunknak a legfontosabb tudnivalókat az eseményről.

A szeminárium főszervezője ezúttal Maurizio Colonna mester, aki a Sekiguchi Ryu Batto-Jutsu olaszországi vezetője. Ez az ősi japán kardforgató stílus a legfelső körben mozgó elit szamurájoknak fenntartott és tanított iskola volt. Maga a sógun (Japán katonai főparancsnoka) is ezt az iskolát gyakorolta.

Balaton partján, edzőtábor
Balaton partján, edzőtábor

 

A XXI. század elejéig kizárólag csak japánokat avathattak be ebben a harcművészetbe. Legelőször egy amerikai harcművésznek sikerült elérnie, hogy a jelenlegi japán nagymester édesapja, megtanítsa az iskolát erre a kardforgatási stílusra. Európába csak később jutott el ez a műfaj.

Magyarországon először Spalovszky Csaba, valamint Pospischil Tamás mester és fia kaphatott lehetőséget arra, hogy mestervizsgát tegyenek Sekiguchi Ryu Batto-Jutsuból. A sikeres vizsgák után (amin Spalovszky Csaba külön szóbeli dicséretben részesült) Yamada Toshiyasu nagymester személyes tanítványai lehettek, illetve megkapták az eredeti japán Menkyo-t (mesterfokozatot igazoló japán diplomát).

Iskolában a kardforgatás
Iskolában a kardforgatás

 

Yamada nagymester felhatalmazta Spalovszky Csabát, hogy tanítsa az iskoláját Magyarországon. Ezek után a tanítás rendszeresen érkezett Japánból. Rengeteg hasznos kérdés és válasz hangzott el és egyre mélyebb tanításban részesülhettek.

A nagymester ritkán érkezik Európába oktatni (régebben el sem hagyta Japán területét), de nem rég megkérte a tanárt, hogy vegyen részt az olaszországi szemináriumán, ahol személyesen óhajtja tovább tanítani. Mindemellett most arra is lehetőséget kapott, hogy néhány tanítványával – köztük a világkupagyőztes és helyezett kardforgató diákjaival – ők képviselhessék Magyarországot az eseményen.

Training Camp 2014 Torashin Dojo, Hungary / Spalovszky Csaba is VK győztes japán kardban
Training Camp 2014 Torashin Dojo, Hungary / Spalovszky Csaba is VK győztes japán kardban

 

A szemináriumon egyik fő segédjét is elhozza, aki a kétkardos iskola fortélyaira is megtanítja majd őket.

A Torashin Dojo Nemzetközi Harcművészeti és Kulturális Akadémia nem csak gyakorlással, de ajándékokkal is készülnek. A sok felkészüléssel szeretnék bebizonyítani, hogy joggal érdemelték ki, hogy részesei lehessenek mindennek.

Sári és a Sekiguchi Ryu
Sári és a Sekiguchi Ryu

 

Tanulni szeretnének, fejlődni, kapcsolatokat építeni, barátkozni és nem utolsó sorban személyesebbé tenni a kapcsolatukat a japán mesterükkel.

Spalovszky Csaba mindehhez hozzátette azt is, hogy ez a sport kifejezetten alkalmas a fiataloknak és az idősebbeknek arra, hogy egy másfajta, egészséges életfelfogást sajátítsanak el, amelyben lehetőségük van az önismeret kialakítására, az ügyességek fejlesztésére, a koncentráció javítására, a japán kultúra egyik legmélyebb pontjának megismerésére, valamint az ősi hagyomány és a modern kor összekapcsolására. Elmondása szerint egy ilyen kiváló környezetben nem lesz nehéz jól érezni magukat.

 

Forrás és fotók: Spalovszky Csaba

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta