Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Súlyos következményei lehetnek, ha egész nap a telefonunkon lógunk!

Súlyos következményei lehetnek, ha egész nap a telefonunkon lógunk!

Az okostelefonok egyik nagy előnye, hogy állandóan kontaktban lehetünk a barátainkkal, családtagjainkkal, ismerőseinkkel. Nem is gondolnánk, hogy a digitális világnak ugyanez a funkciója lehet a hátránya is, hiszen súlyos mentális zavarok  alakulhatnak ki nálunk az állandó online lét következményeként. 

Egy 2000 fős CHARGit-kutatás szerint a megkérdezettek 65%-a aggódni kezd, ha alacsony a telefonjuk töltöttségi szinte, a megkérdezettek 42%-a pedig igen sebezhetőnek érzi magát, ha a telefonja teljesen lemerül.

Akkumulátor szorongás

Igen, ez a fogalom létezik. Amikor elkezd az akksink lemerülni, kínzó szorongás lesz úrrá sokunkon. A kutatás alapján a résztvevők 72,6 %-nál utazás közben, 50,9%-nál éjszaka, otthon, egyedül, míg 21,3%-nál vásárláskor a legmagasabb a szorongás szintje merülő akksinál. Érdekesség, hogy az okostelefon-függők olyan elvonási tüneteket produkálnak, mint a szerencsejátékok függői.

Állandó online jelenlétünk a megküzdési mechanizmusaink megerősödésére is negatív hatással van, hiszen ha bármi rossz történik velünk, kapunk egy rossz jegyet, egy rossz hírt, valaki megbánt minket, stresszes helyzetbe kerülünk, nagy megmérettetés előtt állunk, akkor is jelen van okos kütyünk, amivel pillanatok alatt kaphatunk ismerősünktől, rokonunktól egy kis digitális támaszt, néhány megnyugtató, kedves szót. Ez akkor, abban a pillanatban valóban rendkívül jól esik és hatalmas segítségnek tűnik, de megfosztjuk magunkat attól, hogy fejlesszük azon képességeinket, melyek az önmegnyugtatáshoz is szükségesek. Mivel nem bizonyítjuk magunknak, hogy képesek vagyunk az élet nagy kihívásaival egyedül, külső segítség nélkül megküzdeni, így önbizalmunkon is csorba eshet, inkább leszünk bizonytalanok, mint magabiztosak. Amy Morin pszichoterapeuta bővebben fejtette ki a jelenséget TEDx előadásában, melyet ti is megnézhettek ITT.

Ezen az állapoton sokat javíthatunk egy kis digitális detoxikációval, ami annyit tesz, hogy néha letesszük okos cuccainkat, sőt, ki is kapcsoljuk őket és megtanulunk nélkülük létezni.  Méregtelenítsünk digitálisan egy héten, akár egy hónapon át, mentális egészségünk megóvásának érdekében.

Forrás: businessinsider

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share