Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Szabad utat a tigriseknek!

Szabad utat a tigriseknek!

Van az az indok, ami miatt lebontják a szögesdrótokat a kínai-orosz határon. Sajátos állatvédő programba fogott a kínai határőrség.

A szibériai tigris veszélyeztetett, az amuri leopárd súlyosan veszélyeztetett állat a Természetvédelmi Világszövetség besorolása szerint. Előbbiből körülbelül 400-500, utóbbiból csupán 35-45 egyed él vadon.

A Pekingi Pedagógiai Egyetem és Jilin tartomány erdészeti felügyeletének számításai szerint jelenleg 28 szibériai tigris és 42 amuri leopárd él az orosz-kínai határon. Csak tavaly 700-szor érzékelték őket a határmenti infrakamerák. Ezeket az állatokat próbálják megóvni – jelentette a The Siberian Times.

Köztük van a „Putyin tigrisei” néven elhíresült három állat is, amelyeket még tavaly engedett szabadon az orosz elnök. Nyakörveik és műholdjelek segítségével figyelik Moszkvában, pontosan merre járnak, és hol szereznek élelmet.

Éppen keresztezi a tigrisek és a leopárdok természetes útvonalát a kínai-orosz határ. Mindkét ország állatvédői most azon dolgoznak, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek a kisszámú populációnak. Jelenleg a határmenti szögesdrótok eltávolítását tervezik a sérülések elkerülése miatt.

Vlagyimir Putyinról egyébként köztudott, mennyire szereti a tigriseket. 2008-ban, 56. születésnapjára például egy pár hónapos szibériai tigriskölyköt kapott ajándékba. 2010-ben egy állatvédő akcióhoz is csatlakozott, hogy felhívja a figyelmet az állomány rohamos fogyására.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share