Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Szalamandrát ettek a kínai vezetők

Szalamandrát ettek a kínai vezetők

Kína mostanában gyakran szerepel az állatvédők figyelmének középpontjában, de nem is csoda, hiszen sok furcsaságról hallani ott az állatokat illetően. A következő eset Pekingben történr, amikor egy majdnem negyed millió forintba kerülő szalamandrát vacsoráztak a város egyik éttermében.

_47249244_food

Az oknyomozó írásairól ismert Southern Metropolis Daily (SMD) riporterei meg akarták szemlélni közelről Vang Jing-hang, a helyi rendőrség egyik körzetének volt fejese, és 27 kollégája vacsoráját egy városi étteremben. Hárman a többiek közé vegyültek, és sikerrel is közelítették meg a terített asztalt, amelyen – mint meggyőződtek róla – egy óriás szalamandra volt a fő fogás.

A vendéglátóknak feltűntek a hívatlan vendégek, és rögtön kérdőre is vonták őket. A riporterek kénytelenek voltak felfedni magukat, majd verekedésbe keveredtek néhány rendőrrel. A dulakodás közben kaptak néhány pofont is. A 28 dühös, szalamandrát vacsorázó ember úgy nyomatékosította felháborodását, hogy elkoboztak minden kütyüt az újságíróktól.

2a15e766-8fbd-44d2-a5d2-6d5c37794bda-1020x612

Mint utóbb kiderült, a világ legnagyobb kétéltűjeként ismert és védett kínai óriás szalamandra (Andrias davidianus) szóban forgó példánya az előkelő étteremben – köret nélkül – 5400 jüant kóstált, ami körülbelül 238 ezer forintnak felel meg.

A kantoni lap megírta a történteket, és azzal védte munkatársait, hogy ők csak a takarékosságot és a hivatalnokok visszafogottságát hirdető központi kampányt próbálták kicsit azzal megpiszkálni, hogy megmutatják, milyen luxusvacsorát fogyasztanak a vezetők, miközben a spórolási szokásaikról próbálják meggyőzni az embereket. Ez a feltűnő pénzszórás eléggé ellentmond annak, amit a politikusok közvetítenek szavaikkal.

 

hqdefault

A sencseni rendőrség blogján közzétett válaszból az is kiderült, hogy az étteremben állítólag tenyésztett szalamandrát szolgáltak fel. Arról is beszámoltak, hogy a 15 ott levő rendőrből 14 ellen eljárást indítottak és felfüggesztették őket a szolgálat alól. A hivatal a történtek miatt oktatási kampányt is indít “a rendőrök munkastílusának” javítása érdekében.

A köztisztviselők, hivatalnokok, pártképviselők viselkedésére és életmódjára vonatkozó takarékossági előírásokat a Kínai Kommunista Párt, illetve különböző állami szervek hirdették meg. Elsősorban azért, hogy közintézmények és alkalmazottainak hitele megmaradjon és a lakosság bizalmát is visszaszerezzék. Ezzel együtt a médiát is arra biztatták, hogy vegyen részt a kampányban és a leplezésekben. Úgy tűnik, van, akinek nem igazán megy a dolog.

Fotók: theguardian, bbc, youtube, telegraph

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share