Tudd meg, számodra mi a szeretet nyelve!

Rovat

Megosztás

Gary Chapman amerikai párkapcsolati szakértő szerint az emberek nemcsak a mindennapi kommunikáció során, de a szeretetük kifejezésekor is különböző nyelveket használnak.

Éppen ezért előfordulhat, hogy valakivel már kezdettől fogva olyan jól megértitek egymást, mintha közös lenne az anyanyelvetek; míg másokkal olyan nehézkesen alakul a kapcsolatotok, mintha idegen nyelven próbálnátok szót érteni egymással.

Chapman tanácsadói tapasztalatai alapján öt kategóriát különített el, amelybe besorolhatóak vagyunk aszerint, hogy hogyan fejezzük ki szeretetünket mások iránt, és mi mire vágyunk:

 

1. Elismerő szavak – akiknek ez a fő szeretetnyelvük, azok az átlagosnál jobban vágynak mások dicséretére, megerősítésére. Náluk pozitív megjegyzésekkel lehet sikert elérni, bátorításra van szükségük, és arra, hogy elismerjék őket. Ezzel együtt rosszul reagálnak a kritikára, könnyen megbántódnak és hajlamosak személyes sértésnek venni bármilyen negatív megjegyzést.

2. Minőségi időtöltés – vannak olyanok, akik az együtt töltött időből, a közös programokból érzik, hogy törődnek velük mások. Számukra nagyon fontos, hogy sok időt töltsenek szeretteikkel, és ezen időszak alatt azok csak velük foglalkozzanak, osztatlan figyelemben részesüljenek. Épp ezért nagyon rosszul viselik, ha úgy érzik, elhanyagolják őket, nem jut rájuk elegendő idő, esetleg elfelejtik vagy lemondják a már korábban megbeszélt találkozót.

3. Ajándékozás – nemcsak a gyerekek szívéhez vezet az ajándékozáson át az út: akiknek az ajándékozás a fő szeretetnyelve, azok számára nagyon fontos, hogy gyakran gondoljanak rájuk, és meglepjék őket valamivel. Itt nem feltétlenül az ajándék értéke a lényeg, hanem a gesztus, a meglepetés ereje. Éppen ezért esik rosszul számukra egy elfelejtett születésnap, vagy egy félresikerült ajándékötlet.

gift

4.  Szívességek – ha mások önzetlenül segítenek nekünk, azt általában jó néven vesszük. Ha a szívességek nyelvén kommunikálunk, fontos számunkra, hogy mások betartsák az ígéreteiket, és érezzük, hogy számíthatunk rájuk. Azonban a megszegett ígéretek mélyen megbánthatnak, és csalódást okozhatnak az ilyen embereknek.

5. Testi érintés – nem csak a párkapcsolatokban és szex közben van a fizikai közelségnek jelentősége. Azok számára, akiknek az érintés az elsődleges szeretetnyelve, egy ölelés, egy puszi, egy simogatás fejezi ki legjobban a másik pozitív érzéseit. Az ilyen személyek számára ugyanakkor nehézséget okoz, ha olyan valakivel találkoznak, aki kerüli a fizikai érintkezést, és elutasításnak, távolságtartásnak élik ezt meg.

Szavazz! Te melyik szeretetnyelven beszélsz?

Mi a szeretet nyelve?
Te melyik szeretetnyelven beszélsz?

(képek forrása: https://www.flickr.com/)

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta