Szar ajándékok karácsonykor

Rovat

Megosztás

Tök jó dolog ajándékot kapni, de azért akárhogy is, a legtöbb karácsonyi csomag között mindig akad legalább egy, ami észveszejtően szar. Azonban mielőtt hozzávágnád a szüleidhez a csak szerintük menő cuccot, tudj a következőkről.

Legtöbbünk úgy gondolja, az ajándék igazi próbatétel: kiderül, az ajándékozó mennyire ismeri az ízlésünket, mennyi időt, energiát, esetleg pénzt fektetett az ajándék megszerzésébe. Ebből aztán messzemenő következtetéseket vonunk le arra vonatkozóan, hogy mennyire vagyunk fontosak számára vagy, hogy egyáltalán ismer-e minket. De érdemes?

Első pont:  alapvető emberi sajátság, hogy az a kép, ahogy mi látjuk magunkat, és az, ahogy mások látnak minket, bárkiről is legyen szó, soha nem fedi egymást teljesen. Ez nem azért van, mert a másik nem figyel, hanem azért, mert ő nem én vagyok. A másik tehát aszerint tud csak választani ajándékot, ahogy ő lát engem.

12-days-gift

Második: sokszor az ajándék vásárlója azt veszi meg, ami neki tetszik. Azt gondoljuk ugyanis, hogy ha szerintünk szép, vicces, hasznos valami, akkor a másik is ugyanezt fogja gondolni. Csakhogy ez sem feltétlenül alakul aztán így.

Csalódás forrása lehet az is, ha ellenkező neműtől kapsz ajándékot. Hogy miért? Mert a nők elsősorban az érzelmekre, a férfiak pedig a praktikumra vannak kihegyezve, így az ajándékválasztások is sokszor ennek megfelelőek, ami nem mindig vezet jóra.

Mivel karácsonykor nem csak kapunk, hanem adunk is, így érdemes a vásárlásnál figyelembe venni a fentieket, illetve azt, hogy az ajándék lehetőleg ne rólunk, hanem a megajándékozottról szóljon.

gifting-etiquette

Még kutatások is bizonyítják, hogy a megajándékozott jobban örül egy olyan tárgynak, amit ő korábban már kiválasztott, mint egy olyannak, ami a meglepetés teljes erejével hat rá. Sőt, utóbbi inkább csalódást okoz, mert “még meg is mondtam, mit akarok, erre tessék”.  Érdemes tehát használni a kívánságlistákat, ha van ilyen!

Így tehát tartsd észben, hogy ha nem az van a csillogó papír alatt, amire vágytál, annak nem csak az lehet az oka, hogy a másik nem ismer, nem szeret.

Szar ajándékok karácsonykor
Kaptál már olyan ajándékot, ami nem tetszett?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta