Szerelemhormon – imádni fogod!

Rovat

Megosztás

Az oxitocin, más néven szeretet vagy szerelemhormon egyre több vizsgálódás tárgya. Már tudjuk, hogy nem csak a nők, de a férfiak szervezetében is különféle hatásokat válthat ki. De ha már mindenkiben ott van, most is épp munkálkodik, nézzük meg, pontosan miket okoz oxitocin barátunk!

Az oxitocin hormon viselkedést és fiziológiát befolyásoló hatása az agyból ered; a hipotalamusz termeli. Innen kerül az agyalapi mirigybe, majd a véráramba. A kutatók régóta ismerik a szülésben és szoptatásban játszott szerepét, de az elmúlt években számos kutatás irányult az oxitocin testre és elmére gyakorolt hatására, így egyre többet tudunk meg a hormon viselkedéséről.

1. Fokozza a kötődést. Elsősorban édesanyákon vizsgálták a hormon hatását. Megfigyelték, hogy a gondoskodóbb, odaadóbb édesanyák oxitocin szintje magasabb volt, mint kevésbé odaadó társaiké. Na jó, a szervezetben a szüléssel stimulálódik az oxitocin, éppen ezért édesapákon is “mértek”: az eredmény ugyanaz volt. Arra is rájöttek, hogy az érintés növeli az oxitocin szintet. Hajrá, simogatás!

3806876_f520

2. Megszilárdítja a kapcsolatokat. Árvaházakban élő gyerekek és édesgyermekek oxitocin szintjét vizsgálták. Megfigyelték, hogy ha a gyerekek édesanyjukkal találkoznak, az oxitocin szintje megemelkedik, míg az adoptált gyerekeknél ugyanebben a helyzetben a hormon szintje változatlan marad. Ebből arra következtettek, hogy érthetőbb, ha sok adoptált gyermek nehézséget tapasztal a stabil kapcsolatok kialakításában.

3. Enyhíti a stresszt. A kísérletben azok a párok, akik oxitocint kaptak, könnyebben, gördülékenyebben, őszintében tudtak problémás dolgokról beszélgetni, mint azok, akik nem kaptak.

4. Kikristályosítja az érzelmi emlékeket. Férfiakat kérdeztek az édesanyjukról, miután oxitocint lélegeztek be. A férfiak arról számoltak be, hogy édesanyjukkal kapcsolatos szép emlékeik felerősödtek.

3615-Kissing-The-Neck

5. Fokozza a nemi vágyat. Emellett az is kiderült, hogy a férfiak ejakulációja alatt agyi vegyületek keveréke szabadul fel, amely oxitocint is tartalmaz; a felszabadult vegyületek pedig felerősítik a kötődést a szexuális partnerek között.

6. Csökkenti a káros függést. Az oxitocin gátolja az ópiátokkal, kokainnal és alkohollal szembeni toleranciát, és enyhíti az elvonási tüneteket.

7. Javítja a társadalmi készségeket. Kutatások rávilágítottak, hogy az autista személyeknél alacsonyabb az oxitocin hormon szintje. A kísérletben a plusz oxitocin jelentősen javította az autista résztvevők interakciós képességét.

8. Segít jól aludni. Az agyban felszabaduló oxitocin segít nyugodtan aludni, hiszen csökkenti a stresszt és ellazít. Ezért is könnyebb elaludni szeretkezés után.

original

9. A rózsaszín ködről ő is tehet. Ha valaki szerelmes, a dopaminon, az adrenalinon és a vazopresszinen kívül oxitocin is felszabadul az agyában.

10. Nagylelkűbbek leszünk tőle. Az oxitocint belélegzett emberek nagylelkűbbek voltak azoknál, akik nem kaptak hormont, mikor pénzt kellett megosztani egy idegen emberrel.

Az oxitocin hatásait még vizsgálják, és biztosak vagyunk benne, hogy egyre több dolog fog kiderülni erről a hasznos, kedves kis hormonról.

Szerelemhormon - imádni fogod!
Hallottál már erről a hormonról?

Képek: theunitive.com, lovethisgif.com, data.whicdn.com, usercontent1.hubimg.com

Cikk forrás: hazipatika.com

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,181RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta