Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Szerelmes vagyok a saját apámba?!

Szerelmes vagyok a saját apámba?!

Azaz tényleg a szüleinkre hasonlító párt választunk?

A lányok életében az első férfiminta, akivel találkoznak, az édesapjuk, ahogyan a fiúk édesanyjukban tisztelhetik az első nőit. És ez a szülő-gyerek kapcsolat, legyen akármilyen erős is, fontos szerepet fog betölteni a későbbi párválasztáskor.

Olyan mellett állapodunk meg, aki hasonlít a szüleinkre, állapította meg Carl Jung XX. századi pszichoanatikus. Jung szerint ez akkor valósul meg, ha pozitív volt az egyén viszonya ellenkező nemű szülőjével. Ha viszont negatív, akkor kompenzálásképp a szülőre egyáltalán nem hasonlító párt választ majd.

Az első esetben a fiatal mintegy a gyerekkorát teremti újra.

Családban marad

A pszichológiában az említett jelenséget a tudósok szexuális jellegű bevésődésnek, szexuális imprintingnek nevezik. Ez azt jelenti, hogy az emberek korai életszakaszukban megtanulják majd elraktározzák az ellenkező nemű szülő, rokon külső jellemzőit, tulajdonságait, és évek múltán ahhoz hasonló partnert választanak majd. A Pécsi Evolúciós Pszichológia Kutatócsoport végzett ezzel kapcsolatos kísérleteket, és megállapították, hogy minél szorosabb volt a fiú és anyja kapcsolata, annál nagyobb volt a hasonlóság a választott és az anya között.

Érdekes, hogy a kutatásba bevont nőknél az apjuk középső arcterületei voltak a legmeghatározóbb minták, míg a férfiaknál az anyjuk arcának alsó része. Dr. Gyuris Petra, a kutatócsoport tagja arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a lányok, akik már kevésbé fiatal, harminc év feletti  szülők gyerekeként jöttek világra,  idősebb arcú férfiakat találtak vonzóbbnak.

mumdad

Nemcsak külsőleg hasonlít

A külső adottságoknál sokkal fontosabbak a belső tulajdonságok. Magától értetődő, hogy szüleink családszeretetét, gyengédségét, vidámságát, határozottságát is keressük az ellenkező nemben. Otthon kapunk egy mintát, ami minket is formál. Ha például valaki értelmiségi családba születik, zenész szülők gyerekeként, akikkel gyakran jár komolyzenei koncertekre, Operába, az a párkapcsolatában is elvárja ugyanezt, és szerelmével valószínűleg nem egy diszkót választana randihelyszínnek, ahol az éjjel-nappal Budapestről csacsoghatna vele.

Ez azonban már nevelés kérdése.

mum

Jung elmélete azonban valamiképp megcáfolódni látszik. Meglepő, de ha a gyerek erőszakkal találkozik otthon, akkor agresszív párt választ majd. Heim Judit pszichológus szerint hiába alkoholista egy kamasz szülője, valamiféle szeretet kap tőle. Egy józan, antiagresszív pár ezért szokatlan minta lenne számukra, és előfordulhat, hogy nem működne  a kapcsolat, mert egy idő múlva nem találnák elég határozottnak, talpraesettnek a másikat.

Mint a példák mutatják, hogy kibe szeretsz bele, nem befolyásolhatod. Azonban jó, ha tudod: akármennyire is hasonlít a nagy Ő az édesanyádra vagy az apukádra, ez ég nem garancia az örökké tartó, boldogító igenre.

Szöveg: Fekete Fanni

Fotók: weheartit

Családban marad
Te vonzónak találod az anyukádat/apukádat?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share