Szólóprojektbe kezdett az IALAZ alapítója

Rovat

Megosztás

Zalai Richárd Balázs, azaz IALAZ sokrétű hangszeres tudása révén könnyedén navigál az összetett hangzások között, így teremtve különösen nyugodt atmoszférát. Főként a downtempo, a trip-hop és a chillout vezérfonalán halad, mellyel mindig egy különleges belső utazásra viszi a hallgatót.

IALAZ még 2014-ben tűnt fel a magyar zenei életben, mikor is élete első, Manoyának készített remixével közönségdíjas lett. A dal világszerte megjelent, nemzetközi ismertséget hozva szerzőjének.

A híres remix után Richárd saját dalok írásába fogott, 2015-ben meg is jelent első nagylemeze, Flow címmel. A német Diventa kiadó gondozásában megjelent anyag hamar a hazai klubok színpadára repítette a szerzőt, aki immár zenekarral kiegészülve hódította meg többek közt a Toldi színpadát, ahol ráadásul Stahl Barbara, azaz Babé Sila is vendgészerepelt.

A Lángoló Gitárokon megjelent kritika szerint: ,,IALAZ sokféle hangzást, hangszert használ annak érdekében, hogy olyan komplex zenei jelenséget hozzon létre, mint amilyen a szivárvány a természetben. “

A jó fogadtatást szokatlan módon másfél évnyi önreflexió és elvonult zeneszerzés követte Máltán, de annál sikeresebb volt a visszatérés. Hiszen kijött az első videóklip a Go with the Flow, amelynek operatőri munkáját a 2. Klipszemle zsűrije is díjazta. Ezután következett a Klein Dávid expedíciója által inspirált Everest, amiben a Shaibo énekesnője, Szigeti Zsófi vendégszerepelt – ő aztán az élő produkcióban tag is lett.

A visszatérés egyébként erősre sikeredett, hiszen IALAZ zenekarával kiegészülve az A38 hajó színpadán az amerikai példakép, Emancipator előtt zenélhetett.

A zenekar 2017-től külföldön is próbálgatja szárnyait, sikeresen. Meghívást kaptak például az egyik legnagyobb litván fesztiválra, a Galapagai-ra, ahol a helyi közszolgálai televízió élő adásban közvetítette a koncertet.
Ezt követően Richárdék egy amerikai turnét is összehoztak. Az USA ikonikus helyszínein rögzítették a Speed Of Lights című dal klipjét, melyet nagyrészt drónnal vettek fel. A videóban például a Grand Canyon, New York, Las Vegas, Los Angeles és San Francisco is feltűnik. A szám üzenete pedig egyértelmű: bármit elérhetünk, ha nagyon akarjuk.

A tengerentúli kitérő után Richárdék 2018-ban a prágai Palác Akropolisra mentek, hogy egy warm up showt csináltak a francia Chinese Man előtt egy exkluzív live act keretein belül.

A sikerek után IALAZ és zenekara ismét visszavonulót fújt és csak 2020-ban tértek vissza, immáron hivatalosan is zenekari formát öltve. A downtempo, trip-hop stílust képviselő zenekar tavaly áprilisban megjelent klipjében először láthatjuk a formációt új, teljes felállásban. A Flying to the Sun-t a ráadásul a korábbiakkal ellentétben már közösen szerezte a zenekar, azaz Márkus Liza (ének), Svajcsik Kristóf (gitár), Halász Máté (dob), Zdosek Ádám (basszusgitár), Zalai Richárd (billentyűk). A dalhoz egy menő fekete-fehérben stúdiózós klip is született.

A videóról Richárd a következőket mesélte: “A dal elég hosszú és dinamikus ívet ír le, kezdeti morzsái még Máltán születtek, a Nap felé repülő drón is a kis mediterrán szigetre utal, ott rögzítettem az egyik naplementét. Az volt a cél, hogy az egész új IALAZ hangzást megmutassa 6 percben. Egymást váltják benne a gyors táncolós részek, majd az elszállós nyugodt pillanatok, ami kifut egy hamisíthatatlan Svajcsik gitárszólóban. Koncerten már játszottuk és a közönség visszajelzései is arra motiváltak minket, hogy ehhez a dalhoz készítsünk először klipet.”

A live session videót a Brightlab Studioban rögzítették Podányi Dániel operatőrrel.

A zenekar továbbra is aktív, ám az IALAZ alapítója, azaz Zalai Richárd Balázs a zenekar mellett nemrég szólóprojektbe is kezdett. A neoklasszikus zenéhez sorolható szólóprojektje apropója pedig egészen különleges: Richárd ugyanis apa lesz.

A zenész 2020 nyarán döntötte el, hogy ismét szólóban próbálkozik, a befutott IALAZ nevet viszont meghagyta zenekarának és saját néven próbálkozik olyannyira, hogy a zongora, szintetizátor, dobgép, sampler sávokat is mind saját maga játssza fel.

Richárd annyaira belejött a dalszerzésbe, hogy egy teljes lemezt készül kiadni a brit Nieko kiadó jóvoltából, várhatóan március végén. A készülő album beharangozó dala pedig a Like Sailing, melynek megszületéséről a szerző így nyilatkozott:

„Kiderült, hogy apa leszek. Az élmény új dalokon keresztüli feldolgozása hozta életre a projektet, 15 percben összefoglalva 9 hónap történéseit.”

A főként Brian Eno, David August, Ólafur Arnalds és Nils Frahm ihlette modern klasszikus, ambient és elektronikus alapokon nyugvó dalhoz a klip a Dunán készült.

Főkép: Youtube

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,207RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta