Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Suli / A szüleid azt mondják, lusta vagy? Olvasd el a cikket, és tudd meg, igazuk van-e!

A szüleid azt mondják, lusta vagy? Olvasd el a cikket, és tudd meg, igazuk van-e!

Lehet, hogy te is gyakran kerülsz abba a helyzetbe, hogy a hozzád közel állók, családod, tanáraid lustának neveznek. Itt a tavaszi szünet, a húsvét, így most talán ritkábban olvassák ezt a kellemetlen tulajdonságot a fejedre. De talán éppen ez a nyugisabb időszak ad jó alkamat arra, hogy elgondolkozz egy kicsit a kérdésről. Ráadásul közeledik az érettségi időszak, amikor a lustaság és a halogatás problémája a te életedben is főszerephez juthat.

Mikor vagyunk lusták? Nem egyszerű a kérdés, de Neel Burton pszichológus és filozófus szerint akkor vagyunk lusták, ha valamit meg kellene tennünk, de nagyon nem fűlik hozzá a fogunk. Erre többféle módon reagálhatunk. Van, aki elvégzi ugyan a munkát, de ímmel-ámmal, felületesen. Akadnak olyanok is, akik mást csinálnak a nemszeretem elfoglaltság helyett, valami izgalmasabbat, érdekesebbet. És vannak, akik egyszerűen semmit sem csinálnak. Röviden, akkor vagyunk lusták, ha motiváltabbak vagyunk arra nézve, hogy megkíméljük magunkat az erőfeszítéstől, mint arra, hogy a helyes, tőlünk elvárt dolgot megtegyük.

Miért vagyunk lusták?

1: Sokan nem bíznak magukban, hogy képesek sikereket elérni. Emiatt inkább nem is cselekszenek, csak azért, hogy elkerüljék a kudarcot.

2: Általában nem vagyunk jók abban, hogy végiggondoljuk, az aktuális kielégülésért nem fizetünk-e hosszú távon nagy árat. Az igazi hedonizmus azonban azt is jelentheti, hogy felismerjük, melyek azok a cselekvések, amelyek hosszú távon okoznak igazi örömet.

3: Sokan azért lusták, mert nem találták még meg azt, ami valóban motiválja őket.

4: Akadnak olyanok is, akik félnek a sikertől. Akinek kevés az önbizalma, az sokszor nem tud azonosulni azzal, hogy sikeres, mert ez nem egyeztethető össze negatív énképével. Itt felmerülhet egy érdekes kérdés. Akinek kevés az önbizalma, fél, annak vajon van egyáltalán más választása, mint a lustaság? A lustaság mindig erkölcsi kategória, mert úgy véljük, döntés kérdése ez a magatartásforma. De aki fél, nem ismeri magát, az vajon képes máshogy dönteni? Nehéz kérdés, és nem is biztos, hogy egyszerűen megválaszolható.

 

Lustaság és halogatás. Mi a különbség? A lustaságot nem szabad összetéveszteni a halogatással. Aki halogat, az a legtöbbször elhalasztja a nehéz, kötelező cselekvést, és egy olyat végez helyette, ami számára több örömet okoz, és jellemzően könnyebb. Aki halogat, az sajnos súlyos árat fizet ezért. Ha nem kezded el időben kidolgozni a töri tételeket az érettségire, az utolsó pillanatban bűntudatod lesz, iszonyatosan ideges leszel, és jóval kevésbé fogsz tudni így tanulni , mintha időben nekiálltál volna a melónak.

A halogatás és a lustaság tehát nem teljesen azonosak. Noha egyik esetben sem vagyunk motiváltak, a halogatónak szándékában áll elvégezni a feladatot, míg aki lusta, az ezt nem is tervezi. Így úgy tűnik, sokszor inkább halogatunk, mintsem lustálkodunk. Ezért tud olyan bántó lenni sokszor, ha azt vágják a fejünkhöz, hogy nem csinálunk semmit. A lustaság bélyegével azt a szándékot is elvitatják tőlünk, hogy egyáltalán szeretnénk valamit csinálni, a tétlenség pedig a mi kultúránkban szinte bűnnek számít. Meg akarjuk mi tanulni a törit, sőt bűntudatunk is van, hogy nem tesszük. Majd egyszer meg akarjuk tanulni, csak éppen nem most. Halogatjuk a munkát. Sokat segíthetünk magunkon, ha elfogadjuk azt, hogy a töri nem a szívünk csücske, de ha nem tanuljuk meg, pokolian fogjuk érezni magunkat két nappal az érettségi előtt, úgyhogy érdemes legalább egy kicsit foglalkozni vele. Az is sokat segíthet nekünk, ha a családnak képesek vagyunk elmagyarázni, hogy tudjuk, meg kell oldani a feladatunkat, csak nagyon nehezen vesszük rá magunkat, de igyekszünk. Így ők is megértőbbek lesznek, talán segítenek is, mert nem hiszik azt, hogy át sem látjuk, mit kellene tennünk, vagy egyáltalán nem érdekelnek minket a feladataink.

Halogatás
Halogatós típus vagy?

 

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a halogatást, és jobb legyen a közérzetünk?

Gondolkozzunk hosszú távon! Az, hogy ma jobb megnézni egy filmet, mint törit tanulni, az nyilvánvaló. De ha belegondolunk abba, hogy hosszú távon milyen idegesek leszünk, ha nem tanulunk, lehet, hogy mégis rászánunk napi 10 percet a dologra. Sokat segíthet az, ha írunk egy reális időbeosztást magunknak, amit jól látható helyre teszünk a szobánkban, vagy a telefonunkban beállítunk emlékeztetőket. Senki sem várja el, hogy szeresd a matekot, ha utálod. Azért kell matekot tanulunk, mert az érettségi összpontszámba beleszámít. Így azt is végig tudjuk gondolni, mi az a minimum, amit teljesítenünk kell a céjainkhoz.

Keressünk értelmet és célt a cselekvéseink mögött! Látnunk kell, hogy van értelme annak, amit teszünk. Érdemes megkeresni a kötelességeink mögött azt, amiért érdemes elvégezni a feladatainkat. Ha nem találunk ilyet azután sem, hogy őszintén átgondoltuk az ügyet, akkor ahelyett, hogy a tétlenségünkkel lázadunk a sorsunk ellen, kitalálhatjuk, hogyan tudunk ténylegesen segíteni magunkon.

Akinek nagyobb az önbizalma, az jobban bízik abban, hogy érdemes cselekednie. Érdemes minél több kihívást vállalni, mert minden egyes siker megkönnyíti azt, hogy higgyünk abban, újra lehet sikerünk.

 

boldog lusta

Egy kis kitérő: A semmittevés. Sok oka lehet annak, ha nem csinálunk semmit. Előfordulhat, hogy lusták vagyunk, halogatunk, de az is lehet, hogy egyszerűen nincs mit csinálnunk, vagy nem vagyunk rá képesek. A tétlenség furcsa állapot. Amikor nagyon sok dolgunk van, vágyunk rá, de legtöbben nem viseljük jól, ha nincs mit csinálnunk. Előfordulhat az is, hogy például halogatunk valamit, és erőltetten próbálunk pihenni, de a végén azon kapjuk magunkat, hogy idegesebbek vagyunk, mint előtte, és csak a cselekvés segít rajtunk. Ám előfordulhat az is, hogy a tétlenség termékeny. A General Electric igazgatója, John Welsh, aki sikeres emberként feltehetően nem volt egy lusta ember, minden nap egy órát tudatosan nem csinált semmit. Rácsodálkozott a világra, bámult ki az ablakon, elmondása szerint szó szerint. Ilyenkor támadtak a legjobb ötletei.

Fényképek:  lifehacker.com, academichelp.netproductivity-blog.vanaia.com