Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Tablet segíti a párválasztást az emberszabású majmoknak

Tablet segíti a párválasztást az emberszabású majmoknak

A számítástechnika fejlődése egyre több területre kiterjed! Tíz éve még talán gondolni sem mertük, hogy egyszer érintőképernyős telefon lesz mindenki kezében, ám a mostani hír kicsit meglepőbb, miszerint tablet segíti a párválasztást a majmoknak!

Modern korban élünk. Ez abból is látszik, hogy már az emberszabású majmok is tabletet használnak. Érdekes kísérletet végeztek egy hollandiai állatkertben. Az ott élő nőstény bonobóknak és orangutánoknak a táblagépen mutatnak fotókat fajbéli hímekről, majd figyelik és kiértékelik hogyan reagálnak erre.

Kiderült, hogy a mutatott fényképekre hol közömbösen, hol agresszív viselkedéssel reagáltak. A kísérlet alkalmával a majmok feladata az volt, hogy a nekik szimpatikus hím fényképének láttán meg kellett nyomniuk egy gombot. Kiderült, főleg olyan fotókat választottak ki, melyen pozitív érzést kiváltó magatartást, pl. szexuális aktust vagy kurkászást láthattak. Ezt a fajta párkeresést elkezdték két nőstény orángutánnal is. Egyiküknél annyira heves reakciót, érzelemkitörést  váltott ki a tableten látott fotó, hogy azonnal őrjöngeni kezdett és még a gépet is összetörte.

Ezzel a módszerrel sikeresebb lehet az állatok tenyészprogramja, mivel segítheti kiválasztani a megfelelő társat a szaporodáshoz.