Tampon vs betét…és a többiek

Rovat

Megosztás

Nővé válni minden lány életében sorsdöntő esemény. Az első menstruációt újabbak követik, melyekkel megtanulunk együtt élni, hol örülünk neki, hol a pokolba kívánjuk. Ahogyan a menstruáció egy lány életének hű társává válik, úgy bukkan fel az örök kérdés is: tampon vagy betét az ideális megoldás a nehéz napok megkönnyítésére?

Míg anyáink és nagyanyáink kénytelenek voltak megelégedni a mezei vattával, addig a modern idők lányai már színes szagos, formázott, légáteresztő, harmonikaszárnyú, selymes borítású csodákra bízhatják nőiségük rendszeresen jelentkező megnyilvánulásának eltüntetését. De melyik a jobb választás: a tampon vagy a betét?


A tampon egyik nagy előnye,

 • hogy használata észrevétlen, nem jár kényelmetlen érzéssel és bármilyen fehérneművel használható, míg például a betéteket bajosan lehet tangába ragasztani.
 • Ha a tampont érzed, akkor nem helyezted fel megfelelően és valószínűleg túlságosan lent van.
 • Ha valaki még szűz, akkor is használhat kisebb méretű tampont a szűzhártya nem jelent akadályt ebben és nem is sérül.
 • Habár ebben az időszakban a legtöbb nő nem igazán vágyik szűk ruhákba bújni, a tampon mégis megadja azt a szabadságot, amit a betét nem.
 • A tampon ezen kívül kisebb és ennélfogva diszkrétebb, mint a betét, egy zsúfolt terem közepén is átcsúsztathatod a barátnőd kezébe, anélkül, hogy bele kellene pirulnod.
 • Kapható applikátoros változat, amivel könnyebb a felhelyezés és probiotikus fajta is, ami erősíti a hüvely flóráját.

A tampontól azonban sokan tartanak,

 • mert amint arra több kutatás is rámutatott az egészségre káros kémiai anyagokat tartalmaz, melyekről ráadásul a csomagolásokon igencsak hiányos információ található.
 • Ha tampont használsz mindig ügyelj arra, hogy ne hagyd bent az előírt időnél tovább, és mindig tiszta legyen a kezed, mert a hüvelyben felgyülemlett vér és az abból elszaporodó baktériumok TSS-t vagyis toxikus sokk szindrómát okozhatnak.
 • A TSS tünetei lehetnek hirtelen súlyos rosszullét, magas láz, fejfájás és hányinger, illetve hasmenés.
 • Ezen kívül a tampon felhelyezés közben mikrosérüléseket is okozhat a nyálkahártyán, ahol könnyeben jutnak be a baktériumok a szervezetbe.

Animation Domination High-Def anime artists on tumblr lol fox
A betét

 • egészségügyi szempontból valamivel biztonságosabb, ugyanakkor az arra érzékenyeknél az anyaga okozhat allergiás reakciókat, dörzsölhet, kiütéseket, pirosodást okozhat.
 • A betétet ellenzők legfőbb érve a kényelmetlen használat.
 • Valóban, a korszerű design ellenére a betétek többsége olyan érzést kelt viselőjében, mintha be lenne pelenkázva, nem beszélve arról a kellemetlen érzésről, amikor érezhető, hogy csordogál a távozó vér.
 • A tampon esetében ez nincs így. A betét gyűrődik, zörög és nyáron hajlamos befülledni is, egy idő után érezhető szaga lesz, tehát összességében nem a legkomfortosabb megoldás.
 • Sportoláshoz, úszáshoz pedig szinte teljesen alkalmatlan választásnak bizonyulhat.
 • Azonban betéttel kisebb a fertőzésveszély és nem áll fenn annak a veszélye sem, hogy “elfelejtődik”, felcsúszik stb.
 • Léteznek már anionos intimbetétek, amelyek segítenek megakadályozni a vírusok, baktériumok elszaporodását.

Mi van még? A tamponon és az intim betéteken kívül léteznek még egyéb megoldások is, mint amilyen például a mosható betét. Valljuk be ez elsőre nem hangzik túl bizalomgerjesztően. A mosható vagy újra felhasználható betétek egyértelműen környezetbarátabb megoldást jelentenek, mert nem kell folyton újat vásárolni belőlük. Az anyaguk is egészségbarátabb, hiszen nem tartalmaz annyi műanyagot és olcsóbb megoldás is.

Végül a néhány éve megjelent, de egyenlőre még nem annyira népszerű intimtölcsér vagy a hasonló elven működő tengeri szivacsból készült intim szivacs is szóba jöhet. Ezt a kis rugalmas csészére hasonlító eszköz a tamponhoz hasonlóan kell felhelyezni a hüvelybe, ami aztán összegyűjti a menstruációs vért. Tény, hogy a helyes használata igényel némi gyakorlást, de itt sem kell vagyonokat költeni az újabb és újabb nedvszívó kellékekre, kidobálni őket és kockáztatni velük az egészségünket, ráadásul akár 12 órát is kibír egy felhelyezéssel és 15 éven át is használható.  Az intimtölcsér ajánlói szerint teljesen biztonságos, környezetbarát és egyszeri befektetést jelent a nőknek, bár egyenlőre furcsa elképzelni ahogy egy nyilvános mosdóban az intimtölcsért öblögetjük a csap alatt.

Tampon vs betét
Hogyan használtad először a betétet/tampont?

Képek: gurl, tumblr, giphy, menstrualcup

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,201RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta