A tanárok élete sem csak játék és mese

Rovat

Megosztás

Tanárnak lenni az egyik legszebb, legnemesebb hivatás. Mégis megvan az árnyoldala- mostanság egyre több. F.Julianna (58) lassan 40 éve dolgozik pedagógusként. Fizetésről, továbbképzésekről és karrierlehetőségekről kérdeztük.

  • Hogyan lett tanár?                            

Nagy reményekkel kezdtem a pályámat, miután elvégeztem a tanárképző főiskolát. Már kisgyerekként is én voltam a ’tanár néni’, amikor az utcabeli gyerekekkel játszottunk. Azt gondolná az ember, hogy pályakezdőként nehezebb dolgom volt, mint most, de belegondolva rájöttem, ma sokkal nehezebb: jóval nagyobbak az elvárások szülői-és fenntartói részről is, nem beszélve a diákokról. Nehéz megfelelni mindenkinek.

  • Milyen karrierlehetőségek vannak a pedagógus pályán?

Nekem soha nem volt vágyam, hogy óriási karriert építsek, például hogy vezető legyek. Számomra az a munkám legnagyobb öröme, amikor egy volt tanítványom meglátogat az iskolában, és azt hallom tőle, hogy megállja a helyét a tanulásban, rendben mennek a dolgai.

Pár év múlva nyugdíjba megyek, de ennek ellenére elkészítettem a portfóliómat. Igaz, ezt a koromból adódóan nem volt kötelező elvállaljam. Nagy kihívás volt, mert a számítógépes ismereteim hiányosak voltak.

teacher-Helping-boy-Student

  • Milyen a tanári fizetés?

Sosem volt nagy fizetésem. Évtizedekig keveset kerestem. A pedagógusok bérének módosításakor szerencsére azok közt voltam, akik jobban jártak.

Aki ezt az állást választja, ne számítson hatalmas fizetésre. Továbbá a kötelező órákon túl sok iskolai munkát fog otthon is végezni (adminisztrációk, hétvégi programok szervezése, dolgozatjavítás hajnalig…). Ne gondolja, hogy letanít pár órát, aztán hazamegy és semmi dolga. Ennél sokkal több teendő van, napi 10 órát is töltünk ezekkel. Sokakat a nyári szünet vonz, pedig ez nem több mint más szabadsága. Ráadásul meg van adva, nem akkor vehetjük ki, amikor szeretnénk. Illetve sok olyan feladatot elvárnak a tanároktól, ami a család dolga lenne, ezt nehéz megvalósítani.

  • Mit tanácsol azoknak, akik ezt a pályát választják?

Aki ezt a pályát választja, az szeresse a gyerekeket. Sajnos a diákok nem biztos, hogy kedvelni fogják az általunk tanított tárgyat- az én tárgyam a matematika, ami nem a legnépszerűbb-, s negatív érzéseiket ránk is kivetíthetik. Bár azért tapasztaltam ennek ellenkezőjét is.

Fontos, hogy ismerje jól a saját tárgyát, folyamatosan képezze magát. Én is részt szoktam venni továbbképzéseken. Legutóbb az erkölcstan oktatásához szükséges továbbképzést végeztem el.

A felsoroltak ellenére nem érzem magamat megkeseredettnek, a gyerekek lélekben fiatalon tartanak. S bár adódott volna más munkalehetőség, nem hagytam el a pályámat.

Szerző: Fekete Fanni

(A fotók illusztrációk. Forrás: huffingtonpost, gazette.teachers.net)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta