Tandíjmentes felsőoktatás: Ausztria

Rovat

Megosztás

Külföldön tanulnál tovább, de nem tudod merre indulj? Nem engedheted meg magadnak a rázós tandíjat, de nem szeretnél lemondani a külföldi tapasztalatokról sem? Több olyan ország van, ahol tandíjmentes az oktatás. Az egyik közülük Ausztria.

Ausztriában 2009 óta minden EU tagállamba tartozó ország diákja számára ingyenes a felsőoktatás. Ausztriában szintén a bolognai rendszer működik így akár egy alap vagy csak egy master képzésre is kimehetsz tapasztalatot gyűjteni, nyelvet tanulni. A legtöbb Ausztriába érkező külföldi diákok többnyire Bécs felé veszik az irányt, ezen kívül még Grazban, Linzben, Innsbruckban és Salzburgban is működnek jó felsőoktatási intézmények.

A szakok nagy részén persze német nyelven folyik az oktatás, de akad pár olyan is, ahol angolul folynak az az órák. A német nyelvű képzések ingyenesek, persze nem a végtelenségig, itt is úgy működik, mint nálunk az államilag finanszírozott képzéseknél: az alapszakokon nyolc, a masteren hat félévig tanulhatsz ingyen. Félévente csupán minimális regisztrációs díjat kell befizetni a HÖK-nek.

Felvételi sok helyen nincs, de egyes helyeken bevezették a felvételi elbeszélgetést, a nagy túljelentkezések miatt  szelektálnak és persze a nyelvvizsga bizonyítvány sem hátrány. Vannak olyan helyek is, ahol a felvételi után még pár egyetemi tárgyból is vizsgáztatnak, az a STEOP vizsga, amit az első félévben kell letenni.

Az ausztriai továbbtanulás mellett szól tehát az ingyenesség, az is, hogy viszonylag közel van. A diploma megszerzésével egy új, kecsegtető munkaerő piac nyílik meg előtted, de ha hazajönnél, akkor is előnyt fogsz élvezni a német nyelvtudásoddal és a külföldön szerzett tapasztalataiddal.

Az egyes egyetemeken induló szakokról,bejutási lehetőségekről az intézmények honlapján találhatsz bővebb információkat.

 

Képek: borgenprojekt

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta