Tandíjmentes oktatás: Skócia

Rovat

Megosztás

Soron következő összefoglalónkban Ausztria után Skócia tandíjmentes oktatásáról osztunk meg veletek pár információt. Ha vonz az örökké zöld dobjairól és misztikusan borongós időjárásáról híres szigetország, de nemcsak turistáskodnál, görgess lejjebb!

Skóciában minden EU tagállam diákjai számára ingyenesen vehető igénybe az alapképzés, tehát a BA, BSc, ezek négy éves képzések, szakmai gyakorlattal. Egyedül regisztrációs díjat kérnek a jelentkezéskor.  Az orvosi és az állatorvosi képzés viszont már fizetős. Arra azonban nem árt felkészülni, hogy Skóciában nem olcsó az élet, a szállás és étkezés költsége havonta meghaladhatja a 300 ezer Ft-ot is.  Természetesen ösztöndíjakra és támogatásokra itt is pályázhattok vagy szóba jöhet még a diákmunka. Akkor is lehetőséged van belekóstolni a skót egyetemek világába, ha már itt van hallgatói jogviszonyod, mert egyszerűen levonják a megkezdett féléveket.

Skóciában 19 egyetem működik, ezek közül a legjobbak felkerültek a Qiacquarelli Symonds világranglistájára. A 2014/2015-ös évben a University of Edinburgh végzett a 17. helyen, a University of Glasgow az 55., a University of St Andrews a 88., a University of Aberdeen pedig a 137. lett. A University of Dundee a 230., a University of Strathclyde pedig a 246., az edinburgh-i Heriot-Watt University a 352. helyen végzett.

A szeptemberben kezdődő félévekre általában január 15-ig jelentkezhettek, de több helyen van júniusi pótfelvételi is. Szükség lesz az intézmény által elfogadott nyelvvizsgára angolból (IELTS vagy TOEFL), motivációs levélre és ajánlásra is. Ha hirtelen nem tudtok dönteni, olvassatok egy kis ízelítőt egy Skóciát megjárt volt diáktól.

 

Képek: earthporm, stevanh.u.yuku

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta