Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Tanítói szemmel | Ti is feladjátok a leckét a tanítóknak!

Tanítói szemmel | Ti is feladjátok a leckét a tanítóknak!

Legtöbbször nem is gondoltok arra, hogy bizony Ti is feladjátok a leckét a tanítóitoknak, nem csak fordítva! Míg Ti el vagytok foglalva azzal, hogy éppen miért is nem szeretnétek az iskolában lenni, nekik sokat jelent az, hogy taníthatnak Titeket! Hogy miért döntöttek a tanítás, és ezáltal mellettetek? Két leendő tanítónőt kérdeztünk erről!  

A Tanítók napja alkalmából az Újpesti Bajza József Általános Iskola különböző programokat szervezett diákjai számára. Reggeli tornát az udvaron, anyanyelvi vetélkedőt, szövegértési totót és előadásokat. Ezekben, az iskola tanítói és tanárai mellett, részt vettek a Károli Gáspár Református Egyetem tanító szakos hallgatói, köztük Borka Tímea – Timi néni – és Gáspár Aliz – Aliz néni – is.

Timi nénivel és Aliz nénivel beszélgettünk a tanításról!

Az első és legfontosabb kérdés, miért döntöttetek úgy, hogy tanítók lesztek?

Én célirányosan választottam, már hatéves koromban eldöntöttem, hogy tanítani szeretnék. Nagy hatással volt rám az alsós tanítóm és a pedagógus édesanyám. Már akkor rájöttem, hogy ez az én utam – mesélte Aliz néni.

Korán eldöntöttem, hogy tanító szeretnék lenni. Nagyon szerettem az alsós tanító nénimet, akihez vissza is mentem gyakorlatra, majd alsós gyerekeket táboroztattam, ez megerősített abban, hogy tanító legyek. Szeretnék én lenni az, aki megtanítja a gyerekeket írni és olvasni – mondta Timi néni.

Ti milyen típusú tanítónak képzelitek el magatokat?

Én elég határozott és szigorú vagyok. Szükségesnek érzem a régi, úgymond klasszikus oktatási módszereket, de nem zárkózom el a modern pedagógia alkalmazásától – Timi néni így gondolja.

Én a modern pedagógiát követném, a régi tanárok módszereivel és vezetési stílusával. Igyekszem a gyerekeket a humorral megfogni és partnerként kezelni. De a következetesség és a tisztelet kivívása is a legfontosabb céljaim közé tartozik – Aliz néni szerint.

Mit gondoltok arról, hogy jellemzően mindig ugyanazok a diákok aktívak az órán?

Én annak a híve vagyok, ha egy gyerek valamit szeretne mondani, akkor kulturált keretek között adjuk meg neki a lehetőséget. Azokat a helyzeteket szeretném elkerülni, amikor a diákot megszégyenítés céljából szólítom fel. Például, amikor nem figyel, vagy látom, hogy képzeletben máshol jár – Aliz néninek ez a véleménye.

Alizzal ellentétben nekem fontos, hogy minden gyerek, akár figyelem hiányában is, de megszólaljon az órán. Ha a gyerek fejben másol jár is, azzal, hogy felszólítom, visszazökken az órába. Persze tudom, hogy leginkább azok a gyerekek jelentkeznek, akiket érdekel az anyag, amit az adott órán veszünk – Timi néni szerint.

Mindegyik gyerekben meg kell találni azt a tulajdonságot, amiért lehet szeretni!

Mit gondoltok, jót tesz a diákoknak a versenyeztetés?

Ezzel meg kell tanulni már gyermekkorban együtt élni. Erről szól a világ. Jobb és még jobb mindig van, ezért fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerkedjenek a nyertes és a vesztes fogalmával már az általános iskolában – Aliz néni így gondolja.

Fontosnak tartanám, hogy a gyerekek már otthon és az óvodában is megismerkedjenek ezzel az érzéssel – Timi néni szerint.

Mennyire tartjátok szükségesnek bevonni a modern technikai eszközöket? Van-e arra lehetőség, hogy a diákok a jövőben egy tablettel érkezzenek az iskolába, és online tankönyvekből tanuljanak?

Szerintem ezeknek a használata nagyon fontos. Egy mai gyerekek figyelmét nehéz lekötni a hagyományos módszerekkel. Én mindenképpen szeretném alkalmazni az óráimon ezeket az eszközöket.

Arra, hogy egy gyerek csak online tanuljon, még nem elég fejlett hazánkban az oktatás, és a tárgyi feltételek sem adottak hozzá.

Szükség van a nyomtatott anyagokra is, hogy a diákok elsajátítsák az írást, a könyvek használatát. Még nincs itt az ideje a csak online tanulásnak – Aliz néni így gondolja.

Egyetértek Alizzal. Az egyetemen elvárás velünk szemben is, hogy használjunk technikai eszközöket, és mi is szívesen élnénk ezzel, de egyelőre a gyerekeket kellene megtanítani arra, hogy az internetet helyesen tudják használni – Timi néninek ez a véleménye.

A két jövőbeli, magyar műveltségi területes tanító most harmadéves, még egy évük van hátra a diploma megszerzésig, amikortól is teljes joggal állhatnak majd diákjaik elé, akár elétek is! Sok sikert kívánunk nekik!

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share