Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Zsebpénz / A tapasztalt szülők inkább kötnek tanulóbiztosítást

A tapasztalt szülők inkább kötnek tanulóbiztosítást

A szülők fele ugyan köt tanulóbiztosítás a gyerekére, de kevesen ismerik a szolgáltatás jellemzőit részleteiben. A tanulóbiztosítás megkötésében valószínűleg számít a tapasztalat: akik már végigasszisztálták egy vagy több gyermek felcseperedését, nagyobb valószínűséggel kötnek tanulóbiztosítást – derült ki a Groupama Biztosító kutatásából.

A Groupama Biztosító közelmúltbeli reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a magyar szülők 50 százaléka kötött már tanulóbiztosítást. Közülük a legnagyobb arányt azok a szülők képezik, akiknek van 14 évesnél idősebb gyermekük, valamint 40 évnél idősebbek.

„Az adatok rávilágítanak arra, hogy a kamaszgyermeket nevelő családok azok, akik jobban odafigyelnek arra, hogy plusz védelemben részesítsék gyermekeiket. Ennek természetesen több oka is lehet: egyrészt valóban ebben a korban kezdenek a gyerekek kikerülni a szülői oltalom alól, másrészt a szülők is nagyobb tapasztalattal rendelkeznek arról, hogy milyen hasznos segítséget tud adni egy tanulóbiztosítás” – mondta el Oláh Attila, a Groupama Biztosító Kockázati- és Személybiztosítási Főosztályának vezetője.

Mindemellett az is látható a kutatásból, hogy a szülők jelentős része nincs eléggé tisztában a biztosítás jellemzőivel. Negyven százalékuk tudja csak például, hogy az iskolán kívüli balesetekre is érvényes a védelem, arról pedig végképp keveseknek, a szülők mindössze 15%-ának van információja, hogy a tanulóbiztosítás a külföldön történt balesetek esetén is nyújt térítést.

A legkevésbé ismert tényező, az érintettek köre: bár a szolgáltatás tanuló- vagy gyermekbiztosítás néven a legismertebb, valójában lehetőség van a 3 évestől a 25 éves korosztályig is igénybe venni. Az óvodásoktól kezdve a diploma előtt álló fiatalokig mindenki számára elérhető ilyen biztosítás.

A biztosítótársaságoknál megkötött szolgáltatások, valamint az állami gyermekbiztosítások által térített összegek között nagyságrendi különbségek vannak, ám a szülők többségének erről sincs tudomása. A legtöbben, azaz minden negyedik válaszadó 4-10 ezer forint közé teszi a kifizetett összeg nagyságát egy csonttörés esetén, pedig a tanulóbiztosítással négyezer forinttól egészen ötvenezer forintig kaphatnak a szülők segítséget. Meglehetősen magas azok aránya is (36%), akik egyáltalán nem tudnak képet alkotni a kártérítés mértékéről.

„Vannak még tévhitek, hiszen sokan nem tudják, hogy évi 5-600 forintért már olyan csomagot lehet választani, ami két-háromszorosára kiegészíti az államilag finanszírozott biztosítás szolgáltatását. Mindenesetre bizakodóak vagyunk, hiszen évről-évre egyre többen kötnek tanulóbiztosítást, egyértelműen növekvő tendenciát tapasztalunk” – hangsúlyozta a Groupama Biztosító Kockázati- és Személybiztosítási Főosztályának vezetője.

Groupama Biztosító Zrt.

A Groupama Biztosító közel 1,3 millió ügyfelével, teljes körű biztosítási kínálatával a hazai biztosítási piac egyik legjelentősebb szereplője. 140 fiókján és 1500 fős üzletkötői hálózatán kívül online, a GroupamaDirekten, az OTP Bank 400 fiókjában, valamint 450 alkuszpartnerén keresztül teszi elérhetővé szolgáltatásait. A társaság neve 2015. július 1-jétől Groupama Biztosító.

A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte a Groupama Biztosító megbízásából. Az adatfelvételre 2016 áprilisában került sor, a magyar lakosságra nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján reprezentatív mintán.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share